Evropska unija revidira danas spisak zemalja čiji građani mogu slobodno ući u zemlje članice unije, a kako prenosi Rojters, poznat je nacrt novog spiska na kojem opet nema BiH.
Ono što je novost jeste da Evropska unija vjerovatno neće opet revidirati spisak sve do početka septembra iako se isprva planiralo da se on obavlja svakih 14 dana. Uzrok ove odluke su godišnji odmori u institucijama EU.
Novu listu čini samo 11 zemalja, a ona će biti ozvaničena do sutra poslijepodne. Na spisku su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tunis i Urugvaj. Također, Kina je na listi s tim da je uslovljena recipročnom odlukom za državljane EU, prenosi Rojters.
Pored BiH, na spisak nisu vraćene ni Srbija ni Crna Gora.
Kako se navodi, ostaje mogućnost da neke zemlje budu uklonjene sa spiska i tokom avgusta pod uslovom da se registruje radikalno pogoršanje stanja.
Lista nije obaveza država članica jer zemlje poput Italije i Belgije nisu otvorile granice ni za države sa spiska, dok Hrvatska i Bugarska dozvoljavaju ulazak državljanima BiH bez hrvatskog pasoša uz negativan PCR test.