Pentagon - Foto: Getty Images

 
Američko Ministarstvo odbrane preusmjeriće 3,6 milijardi dolara u vojne građevinske fondove za projekate povezane sa kontroverznim zidom na granici sa Meksikom, javio je danas Si-En-En citirajući pismo ministra odbrane Marka Espera senatskoj komisiji za oružane snage.
 
Esper je napisao da je utvrdio neophodnost izdvajanja 3,6 milijardi dolara za 11 vojnih građevinskih projekata duž međunarodne granice sa Meksikom, prenijela je agencija DPA.

On je dodao da će ovi projekti spriječiti nelegalne ulaske u zemlju i usmjeriti migrante na zvanične tačke ulaska u SAD.

Ministar je dodao da će gradnjom zida biti umanjena potreba za angažovanjem ljudstva i sredstava i da će oni moći da se iskoriste u graničnim oblastima u kojima nema barijera.

Predsjednik Donald Tramp, koji želi da napravi zid na granici sa Meksikom, proglasio je nacionalno vanredno stanje 15. februara uz objašnjenje da je to neophodno zbog nelegalne imigracije, krijumčarenja droge i ljudi na južnoj granici SAD.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je korištenje vojnih fondova za gradnju zida "šamar pripadnicima oružanih snaga".

- Kongres će se snažno usprotiviti bilo kakvim fondovima za gradnju novog zida - dodao je Šumer.

 Izvor: SRNA