(IZVOR: B92)

Na današnji dan, prije tačno deset godina, Partizan je osvojio titulu ABA lige nevjerovatnom trojkom Dušana Kecmana.

Crno-beli su u finalu savladali Cibonu rezultatom 75:74 i u Zagrebu osvojili četvrtu uzastopnu titulu u regionalnoj ligi.

Cibona i Partizan završili su sezonu sa po 20 pobjeda, a u polufinalu su crno-beli savladali Hemofarm, dok je Cibona pobijedila Union Olimpiju.

Finale se igralo u novoj Zagreb Areni, pred 16.200 gledalaca.

Cibonu je dijelilo 0,6 sekundi do titule ABA lige, pošto je prethodno Bojan Bogdanović pogodio trojku za vođstvo, ali je onda na scenu stupio Dušan Kecman.
Partizan je vodio 72:71 i Roberts je sa linije za slobodna bacanja imao priliku da riješi meč.

Promašio je oba penala, Cibona je krenula u posljednji napad i Bojan Bogdanović je pogodio trojku iz ugla za 74:72 i na semaforu je ostalo samo 0,6 sekundi.

Svi su mislili da je gotovo, igrači i stručni štab Cibone ušli su na parket i proslavljali pobjedu, ali Dušan Kecman je imao nešto drugo na umu.

Sudija je oduzeo loptu Rašiću, koji je trebalo da izvede aut, sačekali su da se malo smiri situacija na terenu, a onda je plejmejker reprezentacije Srbije izveo loptu, dodao je Kecmanu, koji sa tri četvrtine terena pogađa trojku od tablu, za pobjedu i titulu.

Svi su u dvorani u Zagrebu bili u šoku, sudija je pokazao da koš važi i slavlje beogradskog tima moglo je da počne.
Tražili su iz Cibone da se poništi trojka jer su svi bili u terenu, ali onda bi u tom slučaju bila dosuđena tehnička greška svakome ko je ušao na teren i Partizan bi imao barem 15 slobodnih bacanja.

Marić je bio najefikasniji u redovima Partizana sa 14 poena i 11 skokova, Roberts je dodao 13 uz 14 skokova, Rašić je ubacio 11, dok je Kecman imao 7 poena.
Na drugoj strani, Gordon i Tomas ubacili su po 31, čak 62 od ukupno 74 poena Cibone.

Na isti dan 1998. godine, Partizan je izborio plasman na Fajnal-for Evrolige.