Svjetski dan bijelog štapa: Slijepi bili u izolaciji i prije pandemije

AGENCIJE

Slijepe i slabovide osobe u BiH mnogo više od drugih osoba osjetile su težinu izolacije i smanjenih kontakata zbog pandemije virusa korona, dok neke od njih kažu da su, nažalost, ove osobe izolovane i kada na snazi nije pandemija.

 

Rekli su ovo u razgovoru za "Nezavisne" članovi udruženja slijepih i slabovidih osoba iz BiH povodom Svjetskog dana bijelog štapa, koji se danas obilježava i širom BiH.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Banjaluka, rekao je da je sljepoća jedna od najvećih invalidnosti te da su problemi slijepih i slabovidih lica u doba pandemije virusa korona pogoršani.

"Izolacija, smanjene mogućnosti kretanja i kontakata mnogo više djeluju na život i standard slijepih i slabovidih osoba nego na ostale građane. Mi smo dobro osjetili probleme psihološke, fizičke i ekonomske prirode, kao i svi drugi građani, ali se to više reflektovalo na lica s invaliditetom", rekao je Radanović.

Dodao je da veliki problem ovim osobama u Republici Srpskoj  predstavlja i mali iznos koji primaju za tuđu njegu i pomoć, koji iznosi 180 KM.

"U Srbiji, ali i u FBiH taj iznos je mnogo veći i kreće se oko 400 KM", kazao je Radanović.

Dodao je da i ove godine obilježavaju Svjetski dan bijelog štapa, ali u nešto skromnijem izdanju.

"Nekoliko naših korisnika koji su samostalni doći će sa bijelim štapom da bismo pokazali da smo tu, da imamo svoje probleme", naveo je Radanović.

Dodao je da će biti podijeljena i novčana pomoć osobama koje su u stanju socijalne potrebe te da će biti razgovora o vještinama bijelog štapa, a okupljeni će imati i okrepljenje.

Fikret Zuko, zamjenik predsjednika Saveza slijepih FBiH, u razgovoru za "Nezavisne" rekao je da je položaj slijepih i slabovidih osoba loš, posebno u manjim kantonima FBiH, jer neka ključna prava ovih osoba nisu regulisana te da su u Kantonu Sarajevo uspjeli izboriti nešto bolji položaj.

Dodao je da smatra da pandemija nije specijalno uticala na položaj slijepih i slabovidih osoba, jer su one i ranije bile izolovane.

"Slijepe i slabovide osobe ostajale su kod kuće i prije pandemije, osim onih koje su imale pomoć porodice ili asistenta", kazao je Zuko.

Dodao je da danas povodom Međunarodnog dana bijelog štapa planiraju otvoriti koridor za kretanje slijepih na Skenderiji u Sarajevu.

"Tu ćemo imati postavljene taktilne vodilice i zvučni semafor. Nakon toga planiramo okrugli sto o našem položaju u Sarajevu, kasnije ćemo organizovati sjednicu Skupštine udruženja, kao i promociju Brajovog pisma", naveo je Zuko.

Ombudsmani za ljudska prava BiH su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, pozvali nadležne organe vlasti u BiH da svojim djelovanjem, usvajanjem konkretnih politika i strateških dokumenata sa jasno definisanim ciljevima i izdvojenim finansijskim sredstvima doprinesu poboljšanju položaja slijepih lica u društvu i zajednici.

"Nezadovoljavajući položaj slijepih lica najčešće je rezultat različitih oblika diskriminacije, stigmatizacije, nemogućnosti zapošljavanja, kao i otežane mogućnosti nabavke asistivnih pomagala", navodi se u saopštenju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Svjetski dan bijelog štapa svake godine, još od 1992. godine, obilježava se širom svijeta.