LJUBLJANA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu dolazi u Sloveniju, pa su zbog toga Slovenci predvidjeli zatvaranje svojih auto-puteva, ali i tunela Karavanke, kuda obično dolazi stotine hiljada gostiju iz smjera Austrije i Njemačke, preko Slovenije prema hrvatskoj obali.

Na službenim stranicama Slovenskog autokluba, Austrijskog autokluba “ÖAMTC” i njemačkog “ADAC-a” već se šalju upozorenja potencijalnim putnicima da u predstojećem vikendu izbjegavaju putovanje ili da krenu alternativnim putevima. Austrijski autoklub “ÖAMTC” preporučuje izbjegavanje prolaska kroz tunel Karavanke, jer će u nekoliko navrata toga dana biti zatvaran.

 

Putin zatvara auto-puteve i tunele u Sloveniji

Putnicima koji prolaze kroz Salzburg auto-putem A10 savjetuje se korištenje auto-puta A23 prema Udinama i Gorici. Istovremeno bi do zastoja moglo doći i na izlascima iz Hrvatske, pa se svima koji se vraćaju s hrvatske obale savjetuje da koriste auto-puteve u Hrvatskoj i M7 u Mađarskoj, te eventualno slovenske A5, ali generalno se savjetuje da se izbjegavaju putevi preko Slovenije. Savjetuje se svim putnicima koji namjeravaju da prolaze kroz Sloveniju i ulaze u Hrvatsku da se ne koriste rutom preko Ljubljane i da izbjegavaju tunel Karavanke.

Umjesto toga preporučuje se smjer preko Graca i Maribora do Macelja. Iz Slovenije i Hrvatske u smjeru Austrije preporučuje se put preko Italije ili auto-puta A1 u smjeru Maribora i zatim Graca.