Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da u BiH nisu ozbiljno shvaćena upozorenja sa snimka na internetu u kojem se spaljuje zastava Srbije uz razvijenu ratnu zastavu takozvane Armije BiH i refren "dolazimo sa svih strana, da zgazimo tvog dušmana", a što se ne može shvatiti drugačije nego kao zov povratnika sa sirijskog ratišta.
 
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS

Ćeranić je rekao da je snimak mogao biti sačinjen u bilo kojem paradžematu koji je odbio da bude inkorporiran u Islamsku zajednicu BiH, a da država, sem najava da će zatvoriti paradžemate i paramesdžide, nije učinila ništa.

Prema njegovim riječima, briga o paradžematima, regrutnim centrima najpoznatijih terorističkih organizacija, Islamske države i Al kaide, u BiH je pala na komunalnu policiju.

- Upozorenja da se državljani BiH koji su ratovali za terorističke organizacije vraćaju, jer su odustali od internacionalizma i odlučili da za svoje ideološke ciljeve ratuju kod kuće, kada procijene da je nastupio pogodan momenat, u BiH nisu shvaćena ozbiljno - ističe Ćeranić.

Prema njegovim riječima, skoro svakodnevno iz evropskih država dolaze tragične vijesti o terorističkim akcijama za koje odgovornost preuzima takozvana Islamska država, a kako će se ubuduće ponašati oni koji su njen barjak nosili u Siriji, a po povratku u BiH sankcionišu se blago i bez jasno definisane bezbjednosne politike, pitanje je na koje niko od nadležnih nije ponudio odgovor.

Ćeranić kaže da je Al kaida stvorila takozvanu Islamsku državu po uzoru na takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova.

- Cilj je bio svrgavanje Bašara el Asada, a kako on nije ostvaren, borci koji su u Siriju pristigli iz BiH, planski i organizovano vraćaju se kući. Iako postoji zakonodavni okvir koji ratovanje za strane paravojske tretira kao krivično djelo, iako se donose strategije za borbu protiv terorizma i obrazuju tijela koja treba da ih sprovode, opasnost od terorizma u BiH i dalje je sveprisutna - ocijenio je Ćeranić.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak na kojem su prikazana dvojica maskiranih muškaraca u šumi gdje pale zastave Srbije.