Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je svim učesnicima NOB-a i svim građanima Republike Srpske čestitao 27. juli, Dan ustanka u borbi protiv fašizma, podsjećajući da je srpski narod Krajine ovim ustankom među prvima u Evropi pokazao kojim putem će krenuti.


- Bio je to put velikog stradanja zarad dobra cijelog čovječanstva. Žrtva koju je srpski narod podnio u toj borbi bila je ogromna. Mnoga potkozarska sela kraj borbe dočekala su bez ijedne muške glave. Naše majke i bake do smrti nisu skinule crne marame a to nema pravo niko i nikada da zaboravi - naglasio je Čubrilović.
On je podsjetio da je ustanak protiv fašizma organizovan u Krajini tačno prije 75 godina kada su uglavnom seljaci naoružani sjekirama i kosama napali fašiste koji su okupirali Drvar i Grahovo, a potom se ustanak proširio na Grmeč i Kozaru gdje je do borbi protiv njemačkih fašista i ustaške NDH došlo već 30. jula 1941. godine.
- Naravno da postoje oni koji bi da izvrše tihu i podmuklu reviziju istorije u kojoj narodi, ali i države koji su najviše stradali u antifašističkoj borbi danas treba da budu proglašeni fašistima, a nekadašnji nosioci fašizma i nacizma da baštine antifašističku ideju. Zato sjećanje na 27. juli ne damo nikome. Srpski narod je u borbi protiv fašizma i nacizma dao više nego što je imao. Mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu. Posebno ne smijemo da zaboravimo činjenicu da su samo u ovom dijelu Evrope postojali logori za djecu, samo zbog toga što su ta djeca bili Srbi - istakao je Čubrilović.
On je naglasio da je sjećanje na velike žrtve i antifašistička baština naš dug prema našim precima, ali i našim potomcima koji trebaju i moraju da imaju svijest i sjećanje na tu borbu i žrtvu koju smo u njoj dali.