Zvanični Brisel objelodanio je juče uslove koje BiH mora da ispuni da bi napredovala na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i započela pregovore o pristupanju, a upućeni naglašavaju da su domaći lideri dobili izuzetno teške zadatke i da je u ovom momentu nemoguće prognozirati kada će biti napravljen taj drugi korak.

BiH je prije četiri godine predala zahtjev za članstvo u EU, poslije čega je stiglo oko 4.000 pitanja o stanju u BiH, a odgovori su poslužili za izradu mišljenja o tome da li je država spremna za status kandidata.

Evropska komisija je juče dala pozitivno mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i napravila presjek stanja. Naglašeno je da BiH može postati članica EU, s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni te da će nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije o svemu odlučivati predstavnici 28 zemalja članica EU, što znači da BiH još nema status zemlje kandidata.

- BiH je generalno u ranoj fazi kada je u pitanju nivo spremnosti da preuzme obaveze članstva i mora značajno ubrzati proces usklađivanja sa tekovinom EU - piše u mišljenju.

U tom dokumentu je identifikovano 14 prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi se preporučila za otvaranje pregovora o pristupanju EU, uz naglasak da BiH treba da poboljša zakonodavni i institucionalni okvir kako bi popravila sliku u oblasti demokratije, vladavine prava i javne uprave. Na listi prioriteta je i bolje izborno zakonodavstvo kao i status stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, sprovođenje odluke u predmetu “Sejdić i Finci”, a potrebno je i ojačati borbu protiv kriminala i korupcije te pranja novca i, generalno, na viši nivo podići prava građana.

- Mišljenje pruža solidnu osnovu za diskusiju u Savjetu EU koji će morati donijeti odluku o sljedećim koracima na putu ka EU. U tom smislu, ključno je da se vlast bez odgađanja formira na svim nivoima u BiH - naglasili su u Evropskoj komisiji i dodali da BiH još ne ispunjava dovoljno kriterijuma u vezi sa stabilnošću institucija.

Iako je decentralizovana državna struktura kompatibilna sa članstvom u EU, zemlja će, kako je navedeno, morati da reformiše institucije kako bi bila u stanju da efikasno učestvuje u donošenju odluka u EU. BiH je, kako je navedeno, postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, ali mora poboljšati poslovno okruženje i efikasnost javnog sektora.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da će mišljenje o napretku BiH biti razmatrano kada BiH formira vlast na svim nivoima. Prema njegovim riječima, u mišljenju Evropske komisije nema komentara na članstvo BiH u NATO-u, nego se isključivo govori o evropskim integracijama.

Dugogodišnji član parlamentarne komisije za evropske integracije Lazar Prodanović (SNSD) ranije je ocijenio da je moguće da se BiH, ako ne shvati ozbiljno stanje, može dovesti u situaciju da godinama čeka pred vratima EU za sticanje statusa kandidata. Sve, kaže, zavisi od spremnosti lidera na kompromis.