Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Berlin "načelno podržava" evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriterijumi moraju biti ispunjeni".

“Evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem”, rekla je Merkel u Zagrebu poslije susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovičem, prenose hrvatski mediji. Njemačka predsedava Evropskom unijom nakon Hrvatske koja tu funkciju preuzima u prvom polugodištu iduće godine te je kao jedan od svojih prioriteta odredila jačanje evropske perspektive jugoistoka Europe, navodi Hina.

Plenković je u tom kontekstu podsjetio na sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana koji će se iduće godine održati u Zagrebu na temu proširenja.

Merkel je rekla i da je izvjesno da će se Hrvatska tokom mandata nove Evropske komisije pridružiti šengenskom prostoru i evrozoni.

"Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner", kazala je ona.

Merkel je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred evropske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika EK Manfred Veber i kasnije će se s njim obratiti na predizbornom skupu HDZ-a koji će se održati u zagrebačkoj Ciboni.