Prioritet u BiH moraju biti socio-ekonomske reforme, ali, ako se domaći političari saglase o političkim reformama i one će dobiti podršku EU ukoliko su u interesu BiH, izjavio je danas u Sarajevu izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.
 
Kristijan Dan preda i Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba ) - Kristijan Dan preda i Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba ) -
Kristijan Dan preda i Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba )

"Federalizacija nije najprihvatljivi pojam u svim članicama EU. Postoje zemlje sa federalnim uređenjem, a članice su EU. Na kraju je na domaćim političarima ako žele iskoristi neki od mogućih modela, a mogu reći da nije dobro da se ovakva poilitička pitanja koriste za blokiranje socio-ekonomskih reformi", rekao je Dan Preda na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je najavio da će u utorak, 31. januara, u okviru Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta imati priliku da razgovara o izvještaju o BiH, koji dolazi kao reagovanje na izvještaj Evropske komisije u jesen prošle godine.

"Uložen je veliki broj amandamana, ali to pokazuje zainteresovanost evropskih parlamentaraca za BiH", rekao je on, čestitajući BiH na sprovedenim reformama i pozvao da se nastavi sa socio-ekonomskim reformama.

Što se tiče ispunjavanja Upitnika Evropske komisije, istakao je važnost dostavljanja kvalitetnih odgovora i dodao da je to prilika svakoj zemlji da sagleda situaciju u svim oblastima.

"Prošla godina bila je veoma dobra sa stanovišta ekonomskih i socijalnih reforma i važno je nastaviti ovim putem. Prenio sam poruku da će BiH imati podršku Evropskog parlamenta za nastavak reformi. U BiH postoje resursi za te reforme koje će biti za dobrobit svih građana", ocijenio je Dan Preda.

On je izrazio nadu da će političari u BiH postići dogovor o ispunjavanja pitanja iz Upitnika jer je to tehničko, a ne političko pitanje.

"Odgađanje odgovaranja na pitanja nije dobra ideja. To se odnosi ne samo na Upitnik nego i na reforme. Njih ne treba odgađati, jer, primjera radi, postoje nove rasprave o zakonu o penziono-invalidskom osiguranju, te odgađanje provođenja ove reforme za nekoliko sedmica ili mjeseci nije dobra ideja", smatra Dan Preda.

On je napomenuo da se susreo sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, ali da premijer Republike Srpske Željka Cvijanović nije imala vremena da dođe u Sarajevu i susretne se s njim.

Dan Preda je Cvijanovićevu pozvao u Brisel da bi sa njom razgovarao o evropskim integracijama BiH jer je Republika Srpska važan dio BiH, zbog čega mora biti uključena u dijalog o budućoj integraciji zemlje.

On je još jednom pozvao da se konačno uspostavi zajednički parlamentarni odbor u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi bio važno tijelo za dijalog između parlamentaraca iz BiH i evropskih parlamentaraca.

Dan Preda je upozorio da je izgubljena jedna godina i da odbor još nije uspostavljen.

"To se blokira jer se prefererira uvođenje nacionalnog principa, a to je za nas neprihvatljivo. Generalno, etnoizacija je velika prepreka dobrom i kvalitetnom životu bilo kojeg društva", rekao je Preda.

Evropski izvjestilac pozvao je i da se ne odustane od podrške manifestacijama kulture koje se održavaju u BiH jer je to ono po čemu je zemlja poznata u svijetu više nego po svojim političarima.

Zvizdić je rekao da je Dan Preda na ispravan način definisao napredak BiH na putu evropskih integracija i skrenuo pažnju da treba i dalje da se nastavi sa reformama, prije svega socio-ekomskim, koje treba da budu u fokusu djelovanja na svim nivoima vlastima.

"Skrenuta je pažnja na probleme sa kojima se suočava kompletan region, ali smo razgovarali i o određenom broju amandmana na rezoluciju koju su dali evropski parlamentarci", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

On je dodao da većina amandmana podržava i jasno detektuje napredak BiH na putu evropskih integracija, posebno u prošloj godini, ali da je bilo riječi i o manjem broju amandmana koji nemaju dovoljno razumijevanja ili nisu bazirani na relevantinm činjenicama kada se govori o situaciji u BiH.

"Takvi amandmani bili su vezani za pitanje svih oblika ekstremizma, radikalizacije, prijetnje od terorizma za koje smatramo da je globalni problem, a ne samo problem BiH i u tom smislu ne smije biti preuveličan i u smislu brojki koji se pominju i procesa koji se dešavaju", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o pojmu koji se proteže kroz nekoliko amandmana, a to je nejasan pojam federalizma koji se na različite načine tumači i unutar BiH.

"Federalizam unutar BiH može biti tumačen kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije, što je za BiH neprihvatljivo i suprotno sa njenim evropskim tendencijama i našim intencijama da BiH bude članica EU", upozorio je Zvizdić.

On kaže da je nedovoljno definisan pojam federalizma, što je problematično jer može na različite načine biti tumačen u BiH. "Ovde to može značiti novu etničko teritorijalnu reorganizaciju, podjelu, vrstu dezintegracije, što u ovom trentuku nije prihvatljivo. Taj pojam ne smije ostati nedefinisan i biti proizvoljno tumačen", rekao je Zvizdić.

On očekuje da će, usvajanjem ove rezolucije, biti upućena poruka da su vrata EU otvorena za BiH, kao i za prostor cijelog Balkana.

Članovi Predsjedništva primili Dan Predu 

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu članu Evropskog parlamenta i izvjestiocu za BiH Kristijanu Dan Predi.

Razgovarano je o Izvještaju i uopšteno napretku BiH na evropskom putu. Pozdravljen je napredak u sprovođenju reformi i odlučnosti BiH da nastavi s institucionalnim i socio-ekonomskim reformama, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformom pravosuđa i državne uprave.

 

Članovi Predsjedništva BiH informisali su Kristijana Dan Predu o spremnosti institucija BiH, na svim nivoima, da odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika i cilju sticanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Izrazili su zahvalnost institucijama EU na sveukupnoj i kontinuiranoj podršci BiH na evropskom putu.

Susretu je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr Dragana Čovića prisustvovao savjetnik Dejan Vanjek.