Mađarska vlada odbacuje "ultimatum" o migrantima belgijskog premijera Čarlsa Mičela, rekao je u četvrtak u Bratislavi mađarski ministar inostranih poslova Peter Szijjarto.

Milčel je u intervjuu za belgijski portal Le Soir u subotu rekao da zemlje Višegradske grupe koje "odbijaju biti solidarne (s ostatkom EU) dobijaju ultimatum".

Ako se ne postigne konsenzus o tom pitanju na nivou Evropskog vijeća do juna ove godine, odluka će biti donesena jednostavnom većinom, rekao je.

"Mađarska nikad nije bila zemlja imigranata i ne namjerava to postati"

"Mađarska nikad nije bila zemlja imigranata i ne namjerava to postati", rekao je Szijjarto novinarima u Bratislavi, nakon sastanka s državnim sekretarom u ministarstvu inostranih poslova Ivanom Korčokom.

Mičelov "ultimatum" je "prisila" i Mađarska pred time neće nikada popustiti, rekao je.

Ocijenio je da je Michelova izjava "šokantna" jer "potpuno zanemaruje mišljenja nekih zemalja članica", rekao je. "To smatramo neprihvatljivim i odbijamo."

Istakao je da je Višegradska grupa zabrinuta zbog 27 terorističkih napada koje su počinili ljudi migrantskog porijekla u Evropi zadnje vrijeme i područja u nekim evropskim gradovima u koja se ne može ući.

Korčok je rekao da Višegradska grupa ne bi trebala ponovno dopustiti da bude preglasana u vezi tog pitanja.

Energetska sigurnost

Govoreći o energetskoj sigurnosti, Szijjarto je obavijestio Korčoka o mađarsko-rumunskom sporazumu o ispunjenju tehničkih uslova za izvoz plina u Mađarsku do 2020. Dodao je da će plin u Mađarskoj biti dostupan od 2022 godine.

Naveo je i da će Mađarska početi izgradnju plinovoda između mađarskog distribucionog čvorišta i mađarsko-slovačkog interkonektora. Plinovod dug 100 kilometara bit će zadnji dio "energetskog koridora sjever-jug" i omogućiti Slovačkoj kupovinu plina iz Rumunije, rekao je.

Napomenuo je da Mađarska sada uvozi 8,5 milijardi kubnih metara plina na godinu iz Rusije, a maksimalni godišnji kapacitet nove linije će biti 4,4 milijardi, piše Hina, a prenosi Jutarnji.hr.

Mađarska odbacuje ultimatum u vezi migranata