U gradskoj galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite", koja predstavlja retrospektivu konzervatorsko-restauratorskih radova i arheoloških iskopavanja u kompleksu manastira.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad Dražen Babić rekao je da je izložba organizovana u saradnji sa Muzejom Kozare iz Prijedora kao nastavak saradnje ove dvije ustanove.

Direktor Muzeja Kozara Zoran Radonjić kaže da je ovo treća izložba u Novom Gradu koja je postavljena kao rezultat dugogodišnje saradnje sa Kulturno- obrazovnim centrom.

Arheolog u Muzeju Kozare Danijela Radosavac navodi da je izložba, koja je prošlog mjeseca bila postavljena u Prijedoru, preuzeta iz Zavičajnog muzeja Jagodine.

"Izložbu su prošle godine uradili Zavičajni muzej Jagodine i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije", rekla je ona.

Prema njenim riječima, radovi u kompleksu manastira Manasija su zaokruženi, završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, ostali su još neki arheološki.

"Ovo je značajno za kulturni život Srbije s obzirom na to da je manastir Manasija 1956. godine proglašen nacionalnim spomenikom kulture, nakon ovih radova ispunjeni su uslovi da ovaj kompleks postane pridruženi član zaštićenih spomenika pri Unesku", kaže Radosavac.

Ona je dodala da arheološki radovi u kontinuitetu traju od 2005. godine, ostalo je da se istraži vanjski dio, prostor koje se naziva "Mali grad", a za koji se smatra da je bio kasarna.

"Svih 11 kula, Crkva Svete Trojice, velika trpezarija, to je već istraženo. Prošle godine pronašli su veliku kuhinju, do tada nije bilo takvih građevina u Srbiji", kaže ona.

Manastir Manasija jedan je od najvećih graditeljskih poduhvata despota Stefana Lazaraveća.

Dokumentaris novogradske galerije Mirjana Drljača kaže da je ovo 12. izložba postavljena tokom ove godine.

"Iskreno se nadamo da izlagačka sezona bila raznovrsna i da su svi ljubitelji likovne umjetnosti mogli da nađu sadržaje koji im se dopadaju", rekla je Drljača.

Izložba "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite" koju čine 22 panoa, u Novom Gradu biće postavljena do 12. januara.

Image may contain: one or more people, people standing and indoor