Velika Britanija nema više puno prijatelja, a i ranije nije učestvovala u donošenju nekih teških odluka zbog posebnog statusa unutar EU jer nije bila članica evrozone niti Šengenskog sporazuma, rekao je bivši predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompej.
 
 - Foto: AP - Foto: AP
Foto: AP

Herman van Rompej je u izjavi za Bi-Bi-Si rekao da istupanje Velike Britanije iz bloka vidi kao "političku amputaciju".

Smatra da je "malo verovatno" da će konkretni razgovori između Velike Britanije i preostalih članova Evropske unije o izlasku iz bloka početi pre kraja 2017. godine.

"Pregovori će biti teški ali nadam se na obostranu korist", rekao je Van Rompej i dodao da se od Velike Britanije očekuje prvi korak.

Prema njegovim riječima, pregovori će vjerovatno početi nakon formiranje nove vlade Njemačke nakon izbora zakazanih za sljedeći septembar.

"Prije održavanja izbra i formiranja nove vlade Njemačke, mislim da neće biti ozbiljnih pregovora. Uvijek možete početi sa nekim tehničkim pitanjima ali koplikovane, ali teške teme neće biti pokrenute prije konstituisanja nove vlade Njemačke sljedećeg oktobra ili novembra" rekao je Rompej za Radio Bi-Bi-Si.

Van Rompej je opisao visoke predstavnike imenovane za pregovore, među kojima je belgijski bivši premijer Gaj Verhofštatm i francuski ekspert za finansije Mišel Barnije, kao "veoma teške i veoma pragmatične pregovarače".

Demantovao je da lideri žele da "kazne" Veliku Britaniju zbog istupanja iz bloka.

"Svaki pregovori su teški, to zavisi od ličnosti koje pregovaraju. Naravno da želimo sporazum koji predstavlja neku vrstu obostrane koristi", rekao je Rompej.

Rompej je ukazao da "postoje ogromni ekonomski interesi, ali i crvene linije".

"Dobro je poznato da je sloboda kretanja državljana EU - crvena linija", napomenuo je bivši predsjednik Evropskog savjeta, koji je tu funkciju vršio u periodu od 2009 do 2014. godine.

Premijerka Tereza Mej je ranije najavila da neće aktivirati član 50. o pokretanju postupka izlaska prije 2017. godine.

Lideri zemalja članica, isključujući Veliku Britaniju, okupiće se u slovačkoj prestonici Bratislavi kako bi razgovarali o budućnosti bloka.