Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati prije novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan prijedlog tog projekta, rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.
 
Tanja Fajon - Foto: RTRSTanja Fajon - Foto: RTRS
 

Fajon, koja je 2009. godine, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvjestilac EP za Zapadni Balkan to je rekla za "Politiku" odgovarajući na pitanje da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvođenje taksi za građane Srbije pri prelasku granica EU.

Slovenačka evroparlamentarka se u odgovoru pozvala na istup predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Јunkera, koji je u svom ovogodišnjem obraćanju članovima EP u Strazburu u srijedu rekao da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi.

Fajon podsjeća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vrijeme, "mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni".

Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumijevao registraciju onih koji ulaze na područje Šengen zone, a pri tom im nisu potrebne vize.

"Govorimo o sistemu koji bi unaprijed omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbjednosne prirode", objašnja Fajon beogradskom listu.

Ona dodaje da eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezene za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnijih država, kao i dupliranje rezutata predviđenih nekim drugim mjerama poput prijedloga o "pametnim granicama".

"Međutim, o primjerenosti i ocjeni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek poslije zvaničnog predstavljanja prijedloga", zaključuje Fajon.

Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za šengensku zonu, biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrijednostima od 13 do 50 evra, što bi mogla biti odredba ETIAS-a, čije uvođenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbjednosnim razlozima, navodi "Politika".

Tako je i Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije i bezbjednost, za "Politiku" od srijede izjavio da će na ovaj način šengenske države biti bezbjednije.

I Avramopulos je rekao da EK za sada nije napravila prijedlog uspostavljanja ETIAS-a, pri čemu nije potvrdio, ali ni demantovao, da će se u njemu naći odredba o "ulaznici za EU".