Овог викенда стартује нова сезона у Првој лиги Републике Српске за кошаркаше, а новоградска Слобода 73 и ове сезоне ће се такмичити у најјачем рангу такмичења са још 11 екипа.
Новоградски прволигаш ће у 1.колу бити домаћин екипи Будућности из Бијељине, а сусрет је на распореду у недјељу (18.10.) у спортској дворани са почетком у 17.00 часова. Као и на осталим спортским дешавањима у Српској, и у такмичењима под окриљем КСРС мечеви ће се играти без присуства публике и по препорукама Института за јавно здравство.
Како нам је рекао тренер Слободе 73 Дејан Кукавица, циљ и ове сезоне је опстанак у прволигашком друштву. Он напомиње да се ради о младом тиму појачаном са неколико играча.
Ростер Слободе су појачали плејмејкер Урош Подрумац (Младост Земун, Пролетер Зрењанин, Торлак), крилни центар Ђорђе Прекић (Прокупље), плејмејкер Славиша Њежић (СКК Борац) и повратник Александар Божић (Баскетс Велс – Аустрија).
Од носилаца игре из прошле сезоне, Кукавица може да рачуна на Игора Бојовића, „старосједиоце“ Марија Вукојевића, Немању Војновића и Младена Адамовића, док се од младих нада и узданица Сергеја Бабића и Душана Рашића очекује да покажу свој таленат и заблистају у пуном сјају.  
Остали парови 1.кола:
Рогатица – Младост Булдогс /Прњавор/
Студент /Бања Лука/ - ХЕО /Билећа/
Приједор – Принцип /Зворник/
Радник /Бијељина/ - Сутјеска /Фоча/
Соколац – Славија /Источно Сарајево/.