Una Kenjalo odlična je učenica trećeg razreda Gimnazije „Petar Kočić“, a pored toga, ona je odličan sportista koji na pravi način promoviše sebe, svoje roditelje, klub za koji nastupa i opštinu Novi Grad. Naime, Una već dugi niz godina trenira karate u KK „Rajko Crnobrnja Gligo“ i rijetko se desi da sa takmičenja na koje ode ne donese medalju. Karatisti u prosjeku imaju oko 13 takmičenja godišnje, pa koliko je to medalja, procijenite sami.

Sve ovo je bio povod za razgovor sa Unom koja nam je na početku rekla da je karate počela trenirati nakon što je pogledala jedan crtani film.
„Karate treniram već 12 godina, a razlog zašto sam počela je vrlo smiješan. Naime, jednom prilikom sam gledala crtani film Spužva Bob i svidjela mi se scena u kojoj on i još jedan lik vježbaju karate i zato sam se upisala.“, kroz smijeh priča Una.
Una kaže da ih je na početku, kada se upisala na karate bilo skoro tridesetak.
„U početku je bilo vrlo zanimljivo. Imali smo veliku grupu od nas tridesetak i svi smo trenirali u sali „Krajišnik“, to je naš dodžo i sjećam se da smo stajali u vrsti i trener se upoznao sa nama i to je bilo jedno divno iskustvo.“

Prošle godinu i po dana Una je položila za crni pojas u karateu, a kako sama kaže, planira da što duže trenira karate.
„Treninge imam tri puta sedmično, ponedeljkom, srijedom i petkom, a kada se spremamo za neka veća takmičenja, tada treniramo svaki dan po sat, sat i po vremena.“, ispričala nam je Una.
Kada priča o medaljama, Una ističe da joj je možda ona prva osvojena najdraža.
„Ove godine sam osvojila trinaest medalja, a ukupno ih imam sigurno oko sto. Koja je najdraža, nisam sigurna, možda je to prva osvojena medalja, a to je bronza sa takmičenja u Prijedoru kada sam imala šest godina.“

Njene mnogobrojne medalje krase zidove porodičnog doma, a dva puta je bila u izboru za Najboljeg sportistu Opštine Novi Grad.
„Prvi put sam bila kad sam imala dvanaest godina, tad sam bila mlada nada Novog Grada, a prošle godine sam bila druga u generalnom izboru sportiste i bilo mi je jako dobro.“, priča Una.
Od mnogobrojnih takmičenja u toke jedne sezone, Una izdvaja njihovo putovanje u Rijeku koje je već postalo tradicionalno.
„Takmičenja ima mnogo, uvijek ima preko deset takmičenja u toku sezone, a iskreno, moje najdraže je odlazak u Rijeku. Tamo idemo svake godine, posjećujemo svoje prijatelje i tu je uvijek najbolje.“

Memorijalni turnir „Rajko i Mladen Crnobrnja“ koji svake godine organizuje KK „Rajko Crnobrnja Gligo“ Uni znači mnogo jer se drže učenja koje su ova dva tragično nastradala čovjeka prenijeli na njene trenere, a sada ih oni prenose svojim učenicima.
Una trenira kate, a pored karatea, Unu je bavljenje sportom još nešto naučilo.
„Karate me najprije naučio samodisciplini, da budem smirena u situacijama kada su neka uzbuđenja i svemu ostalom što je dobro u životu.“
Kao i svi odlični učenici i sportisti, Una ističe da je organizacija ključna stvar, te da pored učenja i treninga stigne i da izlazi i druži se sa prijateljima. Nakon što završi gimnaziju, planira da upiše stomatologiju u Banja Luci, ali i da nastavi da trenira karate, a njena poruka mladim ljudima je da se bave sportom.
„Koji god sport je u pitanju, znači ako vam se sviđa košarka, fudbal ili karate, nebitno je, samo se bavite sportom i nastavite sa tim jer to će vam mnogo doprinijeti u životu.“, zaključuje naš razgovor Una Kenjalo.