Кошаркаши Слободе 73 сутра (27.октобра) ће дебитовати пред домаћом публиком у Првој лиги Републике Српске. Противник у оквиру 2.кола је екипа Сокоца, а меч је на распореду од 18.00 часова у спортској дворани у Новом Граду.

Ово ће бити историјски сусрет у Новом Граду, јер је Слобода први пут од оснивања изборила учешће у најјачем рангу такмичења у Српској.

На старту сезоне новоградски кошаркаши су поражени у Бијељини од екипе Будућности резултатом 61:47.

Тренер екипе и ове сезоне је Дејан Кукавица, који ће моћи да рачуна на нова појачања за прволигашке наступе: Игора Бојовића (прошао све категорије београдског Партизана), Миленка Фргању (дошао из вишеградске Варде), Николу Тодоровића (дошао из Лесковца), те Вељка Чечавца и Луку Ћулума (дошли из бањалучког Борца).
Капитен тима је Никша Милуновић, који је прошле сезоне био један од предводника екипе за пласман у прволигашко друштво.
Повратници у тим су Марио Вукојевић и Дејан Зец, а ту су и провјерене младе снаге Сергеј Бабић, Душан Рашић, Лазар Зец и Немања Војновић.

Из Кошаркашког клуба Слобода 73 су позвали све љубитеље спорта у нашем граду да сутра дођу у спортску дворану и подрже домаћи тим у борби за прву побједу. Подсјећају да су и даље у оптицају сезонске улазнице за све првенствене и Куп мечеве клуба по цијени од 20 КМ.
Противник Новљана у 2.колу, екипа Сокоца, прошле сезоне је такмичење у регуларном дијелу окончала на 3.мјесту и нема сумње да се ради о тешком ривалу.Соколац је у 1.колу поражен у Бањалуци од једног од главних фаворита за 1.мјесто Борца са 99:87.

Како нам је рекао тренер Слободе Дејан Кукавица, циљ ове сезоне је опстанак у Првој лиги.

12 екипа ће се такмичити у двокружном систему, а након 22 одиграна кола четири најбоље пласирана тима ће кроз плеј-оф јуришати на титулу и пласман у Премијер лигу БиХ. За сада је познато да на крају један тим сигурно напушта Прву лигу, а уколико из Премијер лиге буде још клубова из Српске који испадају, у том случају би још клубова могло у Другу лигу.

Осим Слободе 73 и Сокоца, учесници прволигашког кошаркашког такмичења Српске су: Борац и Студент-Игокеа из Бањалуке, Будућност и Радник БН Баскет из Бијељине, ХЕО из Билеће, Приједор, Дрина-Принцип из Зворника, Славија 1996 из Источног Сарајева, Сутјеска из Фоче и Варда ХЕ из Вишеграда.