No description available.

U Novom Gradu večeras su uručena priznanja najboljim sportistima, sportskim klubovima , sportskim radnicima i trenerima.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da ova manifestacija okuplja sportiste i sve one koji vole sport .

"Naš cilj je da svaki mladi čovjek u Novom Gradu  koji želi može da se bavi sportom . Važno je da naši sportski klubovi okupljaju što više mladih koji će na taj način biti pravilno usmjereni za život", rekao je on.

No description available.

Najbolji sportista Novog Grada je  MLADEN ADAMOVIĆ, član Košarkaškog kluba "Sloboda 73" Novi Grad

May be an image of 2 people, people standing and indoor

Mladen Adamović rođen je 23.04.1995. godine u Petrinji. Košarku trenira više od 15 godina u matičnoj Slobodi gdje je prošao sve selekcije. Kapiten je jedne od najmlađih ekipa u prvoj ligi i pravi je vođa na terenu. Popularni Džele je omiljen kod svih saigrača i predstavlja treneru produženu ruku na terenu. Statistika pokazuje da je Mladen jedan od najstandarnijih igrača Slobode u ligi, kako u napadu tako i u odbrani.

 Drugo mjesto u ovoj kategoriji zauzeo je Mateja Dodig, član Fudbalskog kluba "Sloboda"  Novi Grad

Mateja Dodig rođen je 25.09.2002. godine u Banjoj Luci. Ponikao u omladinskom pogonu FK "Sloboda", prošao je sve selekcije kluba, od pionira do seniorskog tima. Svojim zalaganjem, igrama te ponašanjem i na terenu i van njega dao je veliki doprinos odličnim rezultatima i igrama FK "Sloboda" u protekloj sezoni.

Njegov ogroman doprinos u posljednje tri godine sa kapitenskom trakom na ruci vodi FK "Slobodu" na prepoznatljivo mjesto na karti fudbala Republike Srpske.

Fudbalski klub „Sloboda“ poznat je kao ekipa sa najmanje primljenih golova u cijeloj ligi,čemu je sigruno doprinio  odbrambeni igrač Mateja Dodig sa svojim saigračima.

Treće mjesto zauzeo je Marko Ikić, član Fudbalskog kluba "Plamen" Donje Vodičevo

Marko Ikić je kapiten i golman u Fudbalskom klubu "Plamen",  ponikao u ovom klubu i nikada nije igrao za drugi klub.

Marko je golman koji nije primio gol u preko 700 minuta igre, što je  veliki uspjeh. Svojim odbranama uveo je klub u veći rang takmičenja te uspješno brani za svoj klub već šesnaestu takmičarsku sezonu .

No description available. 

Najbolja sportistkinja Novog Grada je Stela Maran, članica odbojkaškog kluba "Smeč" Novi Grad

Kapiten seniorske ekipe OK „Smeč“ Novi Grad, najbolji pojedinac i odbojkašica kluba za 2022. godinu. Veliki oslonac i lider svog seniorskog tima. Nezamjenjiva, kreator svog

tima na terenu, i prijatelj van njega. Igra na mjestu korektora u odbojkaškom timu. Trenutno se  seniorska ekipa OK „Smeč“ Novi Grad nalazi  na petom mjestu Druge lige grupa Zapad, najviše zahvaljujući upravo Steli.

Na prestižnom međunarodnoom turniru u Bihaću, sa svojim timom se okitila zlatnom medaljom i proglašena je za igračicu turnira.

Odličan je učenik  treće godine farmaceutskog smjera Srednjoškolsog centra "Đuro Radmanović".

Drugo mjesto zauzela je košarkašica Ženskog košarkaškog kluba "Sloboda" Novi Grad Nađa Stupar

Nađa je rođena 2005. godine u Prijedoru i učenik je trećeg razreda Gimnazije. Košarku je počela trenirati sa 10 godina. Ostvarila je mnogo klupskih rezultata: sa pionirkama je četiri godine  bila među tri najbolje ekipe, a sa juniorskom je osvojila 2. mjesto. Bila je na širem spisku pionirske reprezentacije BiH i u reprezentaciji Republike Srpske. Od 2018. godine kao jedna od najtalentovanijih igračica u svojoj generaciji nastupa za seniorski tim koji nastupa u Prvoj ligi Republike Srpske i trenutno je 4. Klub na tabeli.

Bila je učenik generacije u osnovnoj školi i osvojila mnoga prva mjesta na opštinskim i regionalnim takmičenjima iz fizike, matematike, hemije, nagrade iz likovih radova a sada je odličan učenik Gimnazije „Petar Kočić“. Nađa je okosnica tima  prošla je  sve selekcije i košarkašku školu ŽKK „Sloboda“, predvodi svoj tim hrabro i sigurno.

 Treće mjesto u konkurenciji najbolja sportistkinja opštine Novi Grad zauzela je Marija Grab , članica Karate kluba "Rajko Crnobrnja-Gligo" Novi Grad

Marija je učenica prvog razreda srednje škole u Novom Grad. Karateom se bavi skoro osam godina. Postiže zapažene rezultate u konkurenciji kadetkinja u disciplini kate pojedinačno. Prošla godina za nju je obilježena prelazom u stariju uzrasnu kategoriju i prilagođavanje na srednjoškolske obaveze. Osvojila je ukupno tri medalje od čega zlatnu medalju na 3. Međunarodnom turniru „Srpska OPEN“ Banja Luka, srebrnu medalju na 18. Međunarodnom turniru „Banja Luka OPEN“ Banja Luka i bronzanu medalju na Karate turniru „Kup mladosti“ Kostajnica.

 Najbolji mladi sportista  je Vanja Pauković, član Košarkaškog kluba "Sloboda 73" Novi Grad

Vanja Pauković rođen je 24. 1.2007. godine u Prijedoru. Košarku je počeo trenirati sa pet godina, uz brata Vukašina je jedan od većih talenata i predstavlja budućnost Košarkaškog kluba „Sloboda 73“.  Prošla  godina bila je veoma uspješna, sa pionirima  je osvojio Razvojnu ligu Područnog košarkaškog odbora Banja Luka i na završnom turnuiru ponio je epitet najboljeg igrača. Nakon toga je sa Osnovmom školom „Vuk Karadžić“ osvojio zlatnu medalju na Malim olimpijskim igrama na regionalnom takmičenju u

Novom Gradu a zatim i na Republičkom takmičenju na završnici Malih olimpijskih igara u Banja Luci je takođe pokupio nagradu za najboljeg igrača. Bio je član reprezentacije Republike Srpske do 16 godina na turniru dijaspore u Srbiji pod nazivom „Srbija te zove“. Stigao je ponovo poziv reprezentacije Republike Srpske za revijalnu utakmicu protiv vršnjaka iz Srbije. Vanja je upisao i prve seniorske minute i predstavlja budućnost Kluba.

Drugo mjesto zauzeo je Nikola Đurić, član fudbalskog kluba "Sloboda" Novi Grad

Nikola Đurić rođen je 19.12.2006. godine u Banjoj Luci. U svom uzrastu je jedan od najboljih i najperspektivnijih mladih igrača isvojim napredovanjem u svakom smislu te riječi predstavljaveliku budućnost ovog Kluba. Kao sportista veoma je odgovoran prema sportu .

Kao primjeran učenik u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Novom Gradu, Nikola je kao svestrani sportista učestvovao na mnogim školskim takmičenjima gdje je ostvario zapažene rezultate.

Treće mjesto osvojio je Marko Zorić – član Karate kluba  "Rajko Crnobrnja Gligo“ Novi Grad

May be an image of 4 people, people standing and indoor

Marko je učenik osmog razreda OŠ "Vuk Karadžić", karateom se bavi već skoro pet godina i nosilac je učeničkog zvanja braon pojas II KYU. Jedan od najtalentovanijih mladih

takmičara Kluba u disciplini borbe u kojoj je do sada ostvario brojne uspjehe, kako ranijih godina, tako i ove, mada se sa uspjehom takmiči i u disciplini kate.

Protekla godina je bila godina puna izazova, ali i njegovih izuzetno dobrih rezultata. U takmičarskoj 2022. godini, u uzrasnoj kategoriji nada (13 godina), osvojio je 13 medalja od čega sedam zlatnih, tri srebrne i tri bronzane, tu  je osvajanje trećeg mjesta i bronzane medalje na Prvenstvu Bosne i Hercegovine u katama pojedinačno u svojoj uzrasnoj kategoriji i osvajanje trećeg mjesta i bronzane medalje na Prvenstvu Republike Srpske za djecu u katama pojedinačno u svojoj uzrasnoj kategoriji.

Podsjetimo da je Marko osvajač 3. mjesta i bronzane medalje borbama pojedinačno na Balkanskom prvenstvu za djecu koje se od 15-17. oktobra 2021. godine održalo u Poreču u Hrvatskoj.

Najbolja mlada sportistkinja  je Jovana Novaković, takmičarka  Karate kluba "Rajko Crnobrnja Gligo"

Jovana je učenica osmog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Gradu i mlada sportska nada Kluba. Karateom se bavi skoro sedam godina.

Postiže zapažene rezultate u konkurenciji pionirki i kadetkinja u disciplini kate pojedinačno.

Prošle godine  osvojila je ukupno devet  medalja, od čega četiri  zlatne i pet bronzanih. Sigurno najznačajnije od njih je osvajanje trećeg mjesta

i bronzane medalje na Prvenstvu Republike Srpske u katama pojedinačno u svojoj uzrasnoj kategoriji, kao i osvajanje 3. mjesta na Prvenstvu Bosne i Hercegovine u katama pojedinačno ukategoriji pionirki.

Drugo mjesto zauzela je Nevena Borojević, takmičarka Ženskog košarkaškog kluba "Sloboda" Novi Grad

Rođena 2008. godine u Prijedoru učenica je 9. razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Košarku je počela trenirati sa 7 godina. U toku treniranja ostvarila je brojne rezultate na košarkaškim kampovima, osvojila je veliki broj medalja u raznim vještinama.

Bila je među 15 najboljih mladih košarkašica BiH do 14 godina i time dio reprezentacije Bosne i Hercegovine. Takođe, bila je u reprezentaciji Republike Srpske do 14 godina i reprezentaciji Područnog košarkaškog odbora regije Banja Luka, čime je zaslužila poziv na Kamp u organizaciji Košarkaškog saveza Republike Srpske za

talentovane igračice u svojoj kategoriji. Nevena je odličan učenik. U toku školovanja osvojila je mnogo nagrada na raznim takmičenjima.

Treće mjesto zauzela je Anđela Karlica, takmičarka Odbojkaškog kluba "Smeč" Novi Grad

Anđela je najbolja mlada sportistkinja odbojkaškog kluba „Smeč“ Novi Grad. Iako po godinama mlada, bila je nezamjenljiv igrač i u kadetskoj i u seniorskoj ekipi. Na poziciji primača servisa, bila je neizostavna u svim sastavima i prva linija napada svih takmičarskih ekipa odbojkaškog kluba „Smeč“. Sa pionirskom ekipom nalazi se na 4. mjestu pionirske lige Republike Srpske  grupe Zapad. Prošle  godine bila je učesnik mnogobrojnih turnira u Gradišci, Banjoj Luci, Prijedoru i Bihaću. Anđela je vrijedna i

marljiva,  primjeran i vrlodobar učenik osnovne škole „Sveti Sava“ Novi Grad.

Najuspješnija sportska organizacije  je Fudbalski Klub "Sloboda"Novi Grad

May be an image of 2 people and people standing

Fudbalski klub „Sloboda“ Novi Grad takmiči se u Prvoj M-tel ligi Republike Srpske, kao klub sa najdužim fudbalskim stažom ucijeloj ligi i regiji, te vode računa o integritetu i položajukluba u Fudbalskom savezu Republike Srpske, kao i u Nogometnom savezu BiH.

Klub već tri godine pravi odlične rezultate u Prvoj M-tel ligi RS kako na takmičarskom tako i na organizacionom nivou. Rad u klubu je prepoznatljiv kako u našem gradu, tako i u cijeloj Republici Srpskoj.

Klub zauzima visoko  drugo mjesto u izuzetno jakoj ligi u kojoj gravitira desetak klubova koji su u svojoj istoriji igrali Premmijer ligu BiH, te samim tim postignuti rezultat je mnogo više značajan.

 Drugo mjesto u ovoj kategoriji zauzeo je Košarkaški klub "Sloboda 73" Novi Grad

May be an image of 2 people and people standing

Košarkaški klub „Sloboda 73“ je u 2022. godini ostvario zavidne rezultate. Seniorska ekipa ostvarila je zacrtani cilj sa početka sezone i osigurala opstanak u društvu najboljih košarkaških timova u Republici Srpskoj.

Ni mlađe selekcije nisu zaostajale za svojim starijim drugarima. Pionirska ekipa Slobode pobjednik je Razvojne lige Područnog košarkaškog odbora Banja Luka za

pionire. Na završnom turniru koji je održan u Novom Gradu,  pioniri su bili najbolji i zasluženo podigli pehar namjenjen pobjedniku.

Vrijedi pomenuti i najveći uspjeh školskog sporta a to je zlatna medalja za JU OŠ „Vuk Karadžić“ na Malim olimpijskim igrama za osnovne škole, čiji učenici su velikim

dijelom članovi Košarkaškog kluba „Sloboda 73“.

Minibasket ekipa Slobode je trenutno prva u Minibasket ligi Kids Kup.

Ove godine je održan sedmi košarkaški kamp „Basketball camp Novi Grad 2022“ koji je okupio više od 150 djevojčica i dječaka iz regiona.

 Treće mjesto zauzeo je Karate klub "Rajko Crnobrnja – Gligo" Novi Grad

May be an image of 3 people, people standing and indoor

Karate klub "Rajko Crnobrnja – Gligo" je u 2022. godini, koja je u svim segmentima života, tako i u sportu, obilježena prilagođavanjem na povratak u „normalne“ tokove nakonpandemije virusa korona, postigao dobre rezultate.

Na 13 takmičenja, na kojima je Klub uzeo učešća u 2022. godini, osvojeno je ukupno 130 medalja, od čega 35 zlatnih, 30 srebrenih i 65 bronzanih.

Klub trenutno okuplja oko 150 djece, svih uzrasnih kategorija sa kojima radi pet trenera, od kojih je jedan profesor sporta.

Posebno značajno je što Klub održava kontinuitet u postizanju rezultata na zvaničnim takmičenjima, tako da je bitno naglasit  da je Klub u 2022. godini imao osvajače medalja sa Regionalnih prvenstava, Prvenstva Republike Srpske u dječijoj konkurenciji kao i Prvenstva Bosne i Hercegovine.

Naročito je bitno navesti da da je klub imao osvajača medalje sa Prvenstva Bosne i Hercegovine za djecu.

Karate klub "Rajko Crnobrnja – Gligo" Novi Grad  i dalje je  jedini sportski kolektiv na području opštine Novi Grad koji održava rad po sekcijama, tako da u Klubu postoji četiri sekcije: u Dobrljinu, Svodni, Ravnicama i Blagaju, čime je omogućeno djeci u ruralnim dijelovima opštine da se bave sportom.

U Klubu funkcioniše program karate sportske igraonice za djecu od 3 – 6 godina, koja vježbaju gimnastiku, ritmiku, rade na razvoju motoričkih sposobnosti i uče osnove karatea, što je bio prvi sportski poduhvat ove vrste u našem gradu i gdje je kroz ovaj program do sada prošlo više desetina djece.

Uspješno funkcioniše i veteranska sekcija koju vodi dr Dušan Gašić, koji i sam ostvaruje značajne rezultate na međunarodnim veteranskim takmičenjima.

 Najistaknutiji sportski radnik  je  Mladen Bosančić predsjednik je Fudbalskog kluba "Sloboda"

May be an image of 2 people, people standing and indoor

Bosančić  je za kratko vrijeme od posrnulog giganta kakav je Fudbalski klub „Sloboda“ napravio respektabilan i stabilan klub koji po svim infrastrukturnim i organizacionim

sposobnostima treba da funkcioniše u Republici Srpskoj.

Osim organizacione aktivnosti i smislu sastavljanja jedne kvalitetne ekipe, predsjednik kluba radio je na infrastrukturnim projektima vezanim za Fudbalski klub „Sloboda“.

 Najuspješniji sportski trener  Novog Grada u 2022. godini je Igor Stojakovič  trener Košarkaškog kluba "Sloboda 73" Novi Grad

Igor Stojaković rođen je 13.12.1982. godine u Novom Gradu. Po zanimanju je profesor fizičkog vaspitanja i sporta i trener u košarkaškom klubu „Sloboda 73“. Igor je trener sa dugogodišnjim iskustvom sa više od 15 godina u košarci. Učesnik je mnogobrojnih košarkaškigh kampova i seminara. Trener je pionirske i kadetske selekcije Slobode. Najveći uspjeh u 2022. godini je osvajanje Razvojne lige Područnog košarkaškog odbora Banja Luka za pionire. Učestvovao je stvaranju mnogih igrača koji su prošli kroz klub a kasnije postali reprezentativci inastavljali svoje karijere na višem nivou.

 Specijalno priznanje za doprnos sportu dodijeljeno je Klubu fudbalska sportska škola "Bubamara"

Klub fudbalska sportska škola „Bubamara“ ove godine proslavlja 20 godina rada. Klub kontinuirano okuplja oko 70 djece (uzrasta 6 – 12 godina) i vezuje ih za fudbalski sport. Klub fudbalska sportska škola „Bubamara“ se u sezoni 2021-2022 takmičio sa dvije kategorije predpionirima i pjetlićima u takmičenjima koje je organizovao PFS – Prijedor.

U kategoriji predpionira u saradnji sa Fudbalskim klubom „Sloboda“ klub je zauzeo drugo mjesto, a u kategoriji pjetlića visoko prvo mjesto.

Klub je u toku godine učestvovao u mnogobrojnim turnirima, od kojih se posebno izdvaja međunarodni turnir u Banja Luci sa generacijom 2011 gdje je osvojeno prvo mjesto u konkurenciji 32 ekipe.

Specijalno priznanje za doprinos sportu dodijeljeno je Draganu Kukavici

May be an image of 3 people, people standing and indoor

Dragan Kukavica je skoro koro cijeli svoj životni vijek je u košarci, od minibasekta do seniora Košarkaškog kluba „Sloboda“. Trenutno obavlja funkciju predsjednika kluba a ujedno i trenira  mališane i prenosi svoje bogato iskustvo i znanje na njih. Za vrijeme predsjedničkog mandata uspio je od Košarkaškog kluba „Sloboda 73“ stvoriti stabilnog prvoligaša

Specijalno priznanje za doprinos sportu dodijeljeno je Zoranu Lukaču

Zoran Lukać  trenerskim pozivom se bavi 10 godina, a svoj rad bazirao je na rad sa djecom uzrasta od 7-14 godina. Trenutno radi kao trener u Klubu fudbalska sportska škola „Bubamara“. 

Lukač je bio dugogodišnji kapiten FK „Sloboda“, u svojoj igračkoj karijeri uspješno je nastupao i za tada premijerligaša FK „Rudar“ Prijedor. Nakon igračke karijere posvetio se radu sa mladimsportistima.

Trenutno je sa generacijom predpionira i pjetlića osvojio prvo i drugo mjesto u jesenjem dijelu prvenstva PFS Prijedor. Ispred ostvarenih rezultata u radu sa djecom, ističe se

njegova odgovornost, privrženost i pedagoški pristup u radu sa

djecom.

Specijalno priznanje za izuzetan sportski  uspjeh dodijeljeno je  Danilu Raduloviću

Danilo Radulović rođen je 11.02.2003. godine. Košarku je počeo trenirati 2011. godine u Košarkaškom klubu „Sloboda 73“ . Nakon osvojenog drugog mjesta u Razvojnoj ligi sa kadetskom ekipom Slobode prelazi u Košarkaški klub „Igokea“ , čiji je i danas član i kapiten.

Prošle sezone sa ekipom KK „Igokea“ osvojio je prvenstvo Republike Srpske, prvenstvo Bosne i Hercegovine i treće mjesto na završnom turniru ABA lige za juniore.