U Poljoprivrednoj zadruzi "Agrojapra" iz Donjih Agića  nije bilo otpuštanja radnika uprkos problemima koje je prouzrokovala pandemija virusa korona.

 Direktor "Agrojapre" Nada Nešković Railić rekla je  da je u zadruzi, koja ove godine obilježava 20 godina rada, zaposleno 29 radnika od kojih je 15 žena.

"Pandemija virusa korona i nama je stvorila probleme, restoran koji radi u sklopu zadruge nije radio dva mjeseca. Naši prodajni objekti su imali skraćeno radno vrijeme, što se odrazilo na plasman proizvoda", rekla je Railićeva.

Prema njenim riječima, ni planovi za obilježavanje jubileja za sada se ne mogu realizovati.

"Željeli smo da zahvalimo svima koji su pomogli i podržali zadrugu. Ne želimo još odustajati i nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo planirane manifestacije", rekla je Railićeva.Ona je dodala da je zadružni brend "Izvor", tradicionalna poljoprivreda Podgrmeča, osam mjeseci na tržištu, te da su kupci prepoznali kvalitet.

"Željeli smo da izdvojimo i brendiramo naše proizvode hladno cijeđena ulja od bundeve i suncokreta, integralna brašna od pšenice, raži, domaćeg kukuruza i bundeve, bundevine sjemenke, sušenu šljivu i čips od jabuke i da na taj način ovi proizvodi dobiju dodatnu vrijednost", objasnila je Railićeva.Ona je navela da je zadruga, za merketinški dio brendiranja, imala podršku Svjetske banke.

"Nekako se poklopilo da smo počeli plasman proizvoda u vrijeme početka pandemije virusa korona, ali kupci su prepoznali kvalitet i zadovoljni smo. Riječ je o domaćem proizvodu, domaće su sirovine koje se prerađuju u domaćim prerađivačkim pogonima", istakla je Neškovićeva.

Zadružni brend je i dio ponude "Krajiške kuće", prve prodavnice poljoprivrednih proizvoda sa područja banjalučke regije otvorene u aprilu.

"Znači puno kad vas prepoznaju i kad ste pozvani da se predstavite na takvom mjestu. Biti u `Krajiškoj kući` je ponos svakog proizvođača", dodala je Railićeva.Ona je rekla da je cilj zadruge bio organizovanje proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača.

"Prije 20 godina zadruga je počela organizovanje poljoprivredne proizvodnje i otkup poljprivrednih proizvoda. Vremenom smo izgradili naše proizvodne kapacite za preradu", ukazala je Railićeva.

Ona je navela da je u početku organizovan otkup mlijeka, a poljoprivredni proizvođači su, putem kreditne linije posredstvom zadruge, kupili više od 200 junica.

"Prvih godina, zadruga je imala mašinski prsten, a poljoprivredni proizvođači su kasnije, kad su gazdinstva ojačala, po povoljnim uslovima kupili poljoprivredne mašine. Sve godine, poljoprivrednici imaju mogućnost da kompletan repromaterijal za sjetvu kupe uz odgođeno plaćanje, bez kamata", naglasila je Railićeva.

Ona je rekla da se sada u zadružnim pogonima proizvode hladno cijeđena ulja, integralna brašna i hljeb.

U poljoprivrednoj zadruzi "Agrojapara" organizovane su i jednodnevne ekskurzije učenika i studenata koji imaju priliku vidjeti kako izgleda proizvodnja.

U ovoj zadruzi planiraju izgradnju bungalova kako bi se mogle organizovati i duže posjete.U godini kad obilježavaju 20 godina rada svjesni su da neće ponoviti izuzetno dobre poslovne rezultate iz prošle godine, ali će otkupiti sav repromaterijal od kooperanata i zadržati postojeću proizvodnju i radna mjesta.