Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je  da se, prema podacima sa terena, pčelarska godina zbog nepovoljnih vremenskih prilika završava prinosom od pet kilograma meda po košnici.

 

 “Pčelarska godina završava u julu, a u avgustu počinje nova. U razgovoru sa pčelarima iz različitih dijelova opštine došli smo do podatka da je prosječan prinos meda pet kilograma po pčelinjem društvu”, rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, zbog čestih oscilacija u temperaturi vazduha i dosta kišnog perioda, kao i pojave mraza u proljeće, većina biljaka nije medila.

“To je bio slučaj sa bagremom i sa livadskom pašom. Nešto povoljnija situacija je bila u vrijeme cvjetanja lipe”, naveo je Odžić.Odžić je istakao da pčelari do kraja ovog mjeseca treba da obave tretiranja protiv varoe, te da obave kompletan pregled pčelinjih društava.

“Prvo testno tretiranje već treba da je obavljeno. Sada treba da se obavi vrcanje, ukolko ima meda, a nakon toga do kraja mjeseca glavno tretiranje i zatim u avgustu sljedeće, kako bi pčelinja društva bila zdrava pred ulazak u zimski period”, rekao je Odžić.On je naveo da pčelari treba da tokom pregleda pčelinjih društava provjere količinu hrane i dodaju vještačku, ukoliko je potrebno.