U poljoprivrednom gazdinstvu Ljepoja u Sokolištu, nagrađenom ove godine za najuspješnije poljoprivredno gazdinstvo, godišnje se proizvodi 150.000 litara mlijeka, uz to se sije oko 150 dunuma žita, a da bi završili sve poslove, nemaju odmora ni bolovanja.

Većinu prihoda ovo domaćinstvo ostvaruje od poljoprivrede, a nosilac poljoprivrednog gazdinstva Marinko Ljepoja kaže da se poljoprivredom bavi od kad zna za sebe.

On je naveo da su sa proizvodnjom mlijeka počeli 2000. godine, sa četiri grla, polako su ukrupnjavali proizvodnju i kupovali mehanizaciju. 

"Sada je u štali 46 grla. Dnevno proizvodimo  400- 500 litara mlijeka. Mlijeko predajemo u "Mlijekoprodukt". Oni redovno dolaze i preuzimaju mlijeko", rekao je on.

 U ovom poljoprivrednom gazdinstvu sami obezbjeđuju veliki dio stočne hrane, osim koncentrata koje kupuju.

 Svake godine zasiju  oko 120 dunuma kukuruza i oko 30 dunuma strnih žita. Osim toga, pripremaju  djetelinu i travu, a dosta zemlje uzimaju u zakup.

 Ljepoja je rekao da dosta vremena oduzima muža krava koja se obavlja svakodnevno, bez obzira na sve.

"Mi nemamo ni sveca, ni praznika ni bolovanja. Ako je neko odsutan dan-dva, ostali preuizimaju njegov posao", kazao je on.

Kako navodi, osim njega, sve poslove obavljaju supruga, sestra i nećak, a po potrebi i komšije.

"Pomognem komšijama kad njima treba , onda i oni meni. Borimo se i snalazimo da završimo sve poslove. Lakše je kad je poljoprivredno gazdinstvo orijentisano isključivo na jednu vrstu proizvodnje. Ovako, kad imamo i proizvodnju mlijeka i ratarski dio teže je sve stići", priča Ljepoja.

Ljepoja je ovogodišnji dobitnik plakete za najuspješnijeg registrovanog poljoprivrednog proizvođača, opštinskog priznanja koje se dodjeljuje povodom Petrovdana, Dana i krsne slave opštine.