Резултат слика за snsd amblem

Nakon što je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave upućen dopis na adrese Opštine Novi Grad i predstavnika opozicionih stranaka koje su i tražile da se izvrši

nadzor nad radom i odlukama koje su donesene na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine, iz Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata danas je upućeno saopštenje za javnost :

 

 

Manipulacija, izvlačenje iz konteksta,  friziranje informacija, te velika buka ni oko čega, nešto je na što smo već odavno navikli od predstavnika opozicionih partija. 

Iz dužnosti prema svima onima koji su, htjeli ili ne, izloženi konstantnom botovanju,   govorima mržnje i iznošenjem neistina putem društvenih mreža, pojasnićemo nekoliko stvari oko kojih se od konstitutivne sjednice „trese gora“, a juče „rodio se miš“.

Poznato je svima da predstavnici opozicionih stranaka, konstitutivnu sjednicu karakterišući kao nelegalnu, te uporno tvrdeći da odluke nisu donesene u u skladu sa zakonskom regulativom, po svaku cijenu pokušavaju da opstruišu rad Skupštine opštine Novi Grad.

S tim u vezi uputili su i dopis Ministarstvu uprave i lokalna samouprave, tražeći da se izvrši nadzor nad radom i odlukama koje su donesene na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine.

Pomenuto ministarstvo, tražilo je od SO Novi Grad da im se dostave sporni akti kao i izjašnjenje predsjednika SO u vezi sa predmetnom sjednicom, što je i učinjeno, a odgovor je dostavljen  na adresu kako Opštine Novi Grad, tako i opozicionara, koji su s nestrpljenjem čekali akt koji će potvrditi da su u pravu, iako predsjedavajući prve sjednice, nije  mogao ni prekinuti sjednicu bez izjašnjenja Skupštine, a dogodilo se upravo to.

Činjenica je da u ovom slučaju nije riječ o propustu, jer je predsjedavajući, Hasan Rasavac, jasno upozoren od strane sekretara Skupštine opštine Mileve Bogić, kao i načelnika opštine Novi Grad Miroslava Drljače, da je neophodno da odbornici izglasavaju prekid sjednice.

S tim u vezi, može se zaključiti da je predsjedavajući Hasan Rasavac svjesno postupio nezakonito, kršeći sva normativna akta.

Vodeći se činjenicama, smatramo da bi za građane Novog Grada, najbolje bilo da gospodin Rasavac vrati odbornički mandat, jer očigledno ne zna da li je došao ili pošao, a ni iskustvo, kao ni rad u skupštini u prethodnom periodu, koji često spominje, nisu rezultovali mudrošću.

Takođe, potrebno je naglasiti da je u radu Skupštine opštine uobičajeno da, ukoliko predsjednik SO nije prisutan tokom sjednice, vođenje preuzima potpredsjednik, te je tako i u slučaju konstitutivne sjednice sasvim razumljivo bilo da legitimno izabrani član Radnog predsjedništva Jovana Drljača preuzme vođenje.

Ono što je suština kompletne situacije, je da je Skupština opštine u nastavku sjednice imala kvorum , te da je donesena odluka da se sjednica nastavi, iz čega slijedi da su sve odluke koje su nakon toga donesene, donesene u skladu sa Zakonom, Poslovnikom i Statutom.

Dakle, činjenično stanje i  sadržaj akta nazvanog „Mišljenje“,  ne ide baš u prilog njihovim tvrdnjama, jer resorno ministarstvo u Mišljenju ne traži izmjenje, ukidanja ili poništavanja akata, te priznaje legitimitet predsjednika Skupštine opštine.

Ono što se može zaključiti iz djelovanja opozicije je da se zapravo radi o politikanstvu bez mjere, jer je očigledno da opozicioni odbornici na sjednica SO žele atmosferu viđenu u NSRS, žele haos, žele slikanje, ličnu medijsku promociju. Na taj način pripremaju teren za parlamentarne izbore 2022. godine.

U ime svih odbornika pozicionih stranka, ovim putem naglašavamo da nećemo dozvoliti bilo kakvo nedolično ponašanje, govore mržnje, ali ni opstrukcije u radu Skupštine opštine, jer naš je zadatak da svoje poslove i zakonom utvrđene nadležnosti obavljamo odgovorno, profesionalno i efikasno, zasnovano na načelu zakonitosti i što je najvažnije, u interesu naših građana.