Nedim Arnautović iz Novog Grada oduvijek je bio ljubitelj pisane riječi, a kako on sam kaže, u novogradskoj biblioteci je skoro svakodnevno. Podjednako voli i poeziju i prozu pa je tako već objavio pet zbirki poezije, napisao jedan roman, a dva su u pripremi. Sve ovo je bio povod za naš razgovor s njim.

„Pisati sam počeo prije nekih sedam do deset godina, ali čitav život imam afinitet prema čitanju, knjigama, znanju i obrazovanju dok se pisanje desilo samo od sebe“, rekao nam je Nedim na početku razgovora.

Na pitanje otkud interes i za poeziju i za prozu, Nedim je odgovorio:

„Negdje moram potrošiti slobodno vrijeme, a poezija traži mnogo više emocija i mnogo više inspiracije da bi dobila na snazi, dok je proza priča, ona ide, ali i uvijek može stati i zaustaviti se dok poezija to ne može.“

Prva njegova zbirka poezije zove se „Gavranova priča“, a kako autor sam kaže, bio je to mračan period njegove psihe i tekstovi su žestoki i naizgled brutalni, dok su druge dvije zbirke izašle uporedo-jedna se zove „Ona“ i riječ je o zbirci pjesama o ženi, a druga se zove „Srastanje“ i u njoj se radi o filozofskim pogledima na poeziju. Četvrta zbirka se zove „Sa druge strane ogledala“ i posljednja „Krici i suze“ koja je izašla ove godine.

Što se tiče proze, Nedim trenutno piše roman „Tajna Lebensborna“ koji je dokumentaristički roman jer se zasniva na realnoj činjenici, ali je sve ostalo fikcija. Takođe radi na još jednom romanu oko čijeg se naziva još dvoumi je roman koji se dešava u Češkoj. Treći roman je „Ekzekutor“ koji je završen i pregledan od strane nekoliko izdavačkih kuća i koji treba da prođe nekoliko izmjena da bi bio objavljen.

„Ljudi na početku ne mogu da vjeruju da ja pišem, budući da me poznaju kao osobu i šta sam sve u životu radio i čim sam se bavio. Njima je nepojmljivo da ja mogu to da radim, ali veći dio njih me podržava i prati ono što ja radim“, ističe Nedim.

Prošle godine bio je učesnik Art Novum festivala i sa njega nosi samo dobre utiske:

„To je jedinstven događaj, nešto što ovom gradu definitivno treba i ima potencijale za ljude za koje nikada ne biste rekli da mogu nešto da napišu ili nacrtaju. Mene je posebno fascinirao aplauz nakon mojih recitacija i to nisam mogao ni da sanjam da se meni može dogoditi.“

Za Nedima je cijeli njegov život i ono što ga okružuje inspiracija u njegovim djelima.

„Život je surova igra, a upravo o toj igri ja govorim. Tu ima i ljubavi i mržnje i bijesa i latentnog ludila i romansi. Una mi je posebna, to mi je jedina trajna inspiracija. Sve ostalo prođe, a Una ostaje.“

„Meni je bitno da ono što izdam pohranim u našu zavičajnu biblioteku i da to tu stoji i jednom kad mene ne bude to će tu stojati i ostaće nešto iza mene. Ostala je i snimljena pjesma, naime Dubravko Duco Knežević je napravio pjesmu na moj tekst“.

Nedimova djela se mogu pročitati na njegovom fejsbuk profilu, a svoje knjige prodaje onima koji žele da ih imaju.

Na kraju razgovora, Nedim je uputio poruku svima onima koji žele da se okušaju u pisanju.

„Bitno je da čitaju, da i pored toga što idu u školu, da se učlane u biblioteke, da vide dublji smisao, kako drugi razmišljaju bez obzira ko su, šta su i odakle su“, zaključio je Nedim Arnautović.