U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića danas je održana manifestcija Ćopićevim stazama djetinjstva pod nazivom "Čuvari bašte sljezove boje".

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da je ovogodišnja manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" posebna s obzirom na to da je ove godine završena izgradnja reprike rodne kuće Branka Ćopića u književnikovom rodnom mjestu Hašanima.

"Nastavljamo da revitalizujemo ova  prostor  dodatnim sadržajima i zamislili smo da ga otvorimo za neke nove i buduće književne velikane. Sigurna sam da podgrmečki ambijent  kojim provijava Ćopićevo djelo i njegovi čuveni živopisni likovi mogu da budu inspiracija  za sve one koji se bave književnim djelom", rekla je ona.

Prema njenim riječima, sama ideja da se revitalizuje rodno mjesto  Branka Ćopića javila se iz potrebe da se Ćopić otme od zaborava i da se na ovaj način ukaže pažnja koju on zaista zaslužuje.

"Ideja je da se rodno mjesto i rodna kuća Branka Ćopića postave kao prve tačke jedne kulturne, književne rute na ovim prostorima te da se povezivanjem lokacija Hašani, Stričići i Kozara  istakne u prvi plan naša kulturna književna baština i naši književni velikani Ćopić, Kočić i Kulenović", kazala je Đakovićeva.

Izvršni direktor udruženja "Scena" Novi Grad Srećko Marčeta kaže da se u rodnom mjestu Branka Ćopića već 12 godina održava Književna kolonija "Rijeka misli".

"Scena osim toga njeguje sjećanje na Branka Ćopića u svom radu.  Ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture organizovali smo manifestaciju  "Čuvari bašte sljezove boje", kazao je Marčeta.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić smatra da je značajno što je resorno ministarstvo podržalo projekat "Bašta sljezove boje".

"Smtarmo da su značajne sve manifestacije i svi projekti koji imaju veze sa Brankom Ćopićem. Ćopić je naš kraj učinio poznatim i mi smo ponosni na njega", kaže Kljajić.

U spomen- školi Branko Ćopić u Hašanima, gdje je održana manifestacija, glumci iz Banjaluke, Prijedora i Novog Grada Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Dean Batoz, Želimir Rivić, Mila Šašo, Slobodan Drljača, Nikola Kutlija izveli su predstavu "Kad Ćopići slave" autora Srećka Marčete.

Stihove posvećene Ćopiću govorili su učenici Osnovne škole "Branko Ćopić".