Kod obnovljene kuće velikog srpskog pisca Branka Ćopića u Hašnima danas počinje manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva".

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovaće u 12.00 časova otvaranju manifestacije, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Manifestaciju "Ćopićevim stazama djetinjstva", ove godine pod nazivom "Čuvari bašte sljezove boje", organizuje Udruženje građana "Scena", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U Hašanima, u kojima je veliki Branko Ćopić proveo djetenjstvo, i odakle je crpio teme za većinu svojih djela,  ovog ljeta je  završena replika njegove rodne kuće.

Izgradnja replike Ćopićeve kuće dio je projekta revitalizacije njegovog rodnog mjesta kroz izgradnju spomen-područja "Bašta sljezove boje", u okviru kojeg se nalazi i "Djeda trišin mlin" i Spomen-škola u Hašanima.

Branko Ćopić spada među načitanije i najbolje srpske pisce 20. vijeka. Autor je romana, pripovjedaka i poezije za djecu i starije, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Branko je bio nadahnut pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja, a pisao je svježim, sočnim i slikovitim jezikom. /kraj/dp/msb/foto