Izložbom slika pored rijeke Une večeras je završena likovna kolonija Rakani, koja je ove godine okupila devet umjetnika.
„Na ovogodišnjoj koloniiji nastala su 24 djela, ima 14 slika na platnu, a ostalo su akvareli koje su radile dvije mlade umjetnice. Nadamo se da će publika u Novom Gradu iduće godine uživati u izloženim djelima“, izjavila je dokumentarista galerije Mirjana Drljača.

Kolonija je svijetla tačka u godini u kojoj je veliki broj manifestacija otkazan, kaže načelnik opštine Miroslav Drljača.
„Imamo ljude iz različitih dijelova RS, mislim da su umjetnici zadovoljni organizacijom, a u periodu od sedam dana sigurno da je vladala radna atmosfera, jer imamo velik broj djela koja će završti u našoj galeriji“, rekao je Drljača.

On dodaje da je Novi Grad poznat po velikom broju slikara koji su živjeli i stvarali u našem gradu.
„Ono što treba da radimo u narednom periodu, jeste da održavamo redovno koloniju, da pokušamo stvoriti što bolje uslove kako bi ona nesmetano funkcionisala i da sam fundus približimo građanima i svima koji dolaze u Novi Grad.“
„Proteklih sedam dana umjetnici su stvarali, atmosfera je bila i radna, ali i opuštena zahvaljujući lijepom vremenu pored rijeke Une. Večeras se može vidjeti dosta kvalitetnih djela. Uspjeli smo da organizujemo koloniju, nije bilo problema jer smo ispoštovali sve mjere koje je preporučio Institut za javno zdravstvo RS“, rekao je direktor KOC-a Dražen Babić.


Prvi put u Novom Gradu je mlada slikarka Aleksandra Kuzmanović iz Teslića koja nije krila oduševljenje prirodom i rijekom Unom.
„Radila sam akvarel, Una mi je bila inspiracija, radila sam manje formate, nekih tridesetak djela, ali sam izložila sedam. Osim toga radila sam i druge motive, ali sam zadržala kolorit rijeke Une“, izjavila je Kuzmanovićeva.
Ove godine učesnici su Ognjen Tepavčević i Mile Sredojević iz Gradiške, Olivera Šipka, Marija Bjelošević, Renato Rakić i Branko Јungić iz Banjaluke, Aleksandra Kuzmanović iz Teslića i domaćini Danijela Kolundžija i Ivana Blagojević, navela je dokumentarista galerije Mirjana Drljača.