Književna kolonija "Rijeka misli" održana je danas u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića.

Učesnici književne kolonije koju organizuje teatar Scena, okupili su se prvo  kod Ćopićeve rodne kuće gdje je bilo riječi o djelu velikog srpskog pisca.

Izvršni direktor Scene Srećko Marčeta rekao je da ove godine učestvuju samo zavičajni pisci jer planirani gosti iz inostranstva nisu mogli prisustvovati zbog epidemiološke situacije.

" Drugi dio kolonije održaćemo online sa učesnicima koji nisu mogli doći", rekao je on.

 

Načelnik opštine Mladen Kljajić očekuje da je izgradnja replike piščeve rodne kuće početak ponovnog oživljavanja Hašana i opštine Krupa na Uni.

Kljajić se nada da će  Vlada Republike Srpskei nastaviti realizaciju projekta "Bašta sljezove boje".

"Izgradnjom drugih sadržaja uz kuću, postojaće uslovi da se organizuju posjete učenika koji će imati priliku da saznaju i o zavičaju našeg pisca", rekao je Kljajić.

 

Profesor srpskog jezika i književnosti Irena Stanković kaže da je ideja ove književne kolonije očuvanje sjećanja na lik i djelo pisca Branka Ćopića.

 Pisac Vasilije Karan rekao je  da mu je bila čast posjetiti Hašane, te da je imao priliku da upozna Branka Ćopića.

 "Imao sam priliku da upoznam Ćopića, da razgovaramo. On je imao smisao za specifičan humor, čak i kad je govorio o ozbiljnim temama", kazao je on.

 Nakon posjete rodne kuće Ćopića, održan je poestki čas u spomen- školi u Hašanima, gdje su učesnici govorili svoja i djela Branka Ćopića.

 

Članovi teatra Scena izveli su prigodan program inspirisan likovima iz djela Branka Ćopića.