Večeras je u Gradskoj galeriji otvorena izložba radova nastalih na trećem sazivu Međunarodne likovne kolonije „Šibovi“ u Banjaluci.
Profesor na Fakultetu lijepih umjetnosti Marin Milutinović kaže da su izložena djela dvadesetak slikara iz svih republika bivše Jugoslavije:
„Sve tehnike su zastupljene od klasičnog slikarstva, ulje na platnu, akril, akvarel, imamo grafike, skulpture. Mi smo zadovoljni i dobro je što se slike razlikuju i imaju svoju priču i nadam se da će se ovo nastaviti, a cilj nam je da promovišemo kulturu i umjetnost ovog podneblja u svim gradovima Republike Srpske.“
Napominje da se kolonija tradicionalno održava u septembru i traje sedam dana.


Izložba je planirana za mart, ali i današnji dan je dobar datum, jer može biti pokoln Banjaluci za njen veliki praznik, kaže dokumentarista galerije Mirjana Drljača.
„Nama je uvijek zadovoljstvo kada radimo izložbe likovnih kolonija. Tu odmjeravamo snage u pozitivniom smislu, jer ova kolonija traje tri godine, a naša tri decenije. Ovo je prilika da razmjenimo iskustva, ali i da u izloženim djelima pronađemo autore koje možemo izabrati za neke naredne sazive“, rekla je Drljača.


Direktor KOC-a Dražen Babić izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja izložbe nakon duže pauze:
„Pozdravljam naše prijatelje, naša saradnja će se svakako nastaviti i želim im svu sreću u daljem radu.“
Radovi nastali prošle godine na koloniji „Šibovi“ predstavljeni su u Srpcu, Laktašima, Lukavcu i Gradišci, rekao je profesor likovnih umjetnosti na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci, Toni Ostojić.