U Novom Gradu večeras je održana 15. Smotra folklora povodom Dana i krsne slave opštine - Petrovdana.

Pozdravljajući učesnike i posjetioce, zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da je proteklih dana organizovano više manifestacija.

"Sinoć je održana svečana akademija, danas svečana sjednica Skupštine opštine i večaras tradicionalna smotra folklora za naše građane i goste", rekao je Lukač.

On je naveo da opština cijeni rad Kulturno-obrazovnog centra i Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Una" koje je ove godine dobilo priznanje zlatnu plaketu.

Koreograf KUD "Una" Siniša Jovanić rekao je da je ova godina bila uspješna za članove društva koji su osvojili srebrnu medalju na Evropskoj smotri srpskog folklora i zlatnu medalju na festivalu u Turskoj.

"Večeras smo zajedno sa gostima pripremili bogat i raznovrstan program. Svi učesnici imaju i pjevačke grupe koje su nastupile u posebnim blokovima", rekao je Jovanić.

Na Trgu Mladena Oljače večeras su nastupili KUD "Mladost" iz Bača, KUD "Mladost" iz LJubljane, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Vukovara, Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, KUD "Milan Egić" iz Brezičana i domaćini KUD "Una".

Uz podršku opštine danas je organizovana "Koltlićijada i roštiljada", a lovačke paprikaše i jela sa roštilja pripremali su članovi četiri novogradska lovačka udruženja "Fazan", "Lane" iz Rudica, "Srndać" iz Svodne i "Pastirevo" iz Dobrljina.

Manifestacija nema takmičarski karakter, a pripremljena jela dijele se učesnicima smotre folklora i stanovnicima.