Članovi grupe Kultura i supkultura Novljana izdali su zbornik pod nazivom „Svjetionik“ u kome se nalazi 230 slika i fotografija i oko 200 pjesama i priča 114 umjetnika iz 60 gradova širom svijeta. Zbornik „Svjetionik“ štampan je u 100 primjeraka i prodavaće se po cijeni od 20 eura. Promocije su planirane u Novom Gradu, ali i u drugim gradovima onda kada to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Novac od prodaje knjige namijenjen je Udruženju djece i omladine sa posebnim potrebama i njihovih roditelja „Iskra“ Novi Grad, a dio će biti korišten i za obnovu književnog fonda Narodne biblioteke u Novom Gradu.

U svom obraćanju na društvenim mrežama, tim grupe Kultura i supkultura Novljana koji je radio na izdavanju zbornika „Svjetionik“ se zahvalio svim onima koji su pomogli u tome da ova knjiga ugleda svjetlost dana i izrazili nadu da će biti još sličnih izdanja.

U nastavku vam donosimo uvod iz zbornika „Svjetionik“:
„Nekada ni riječi, ma kako lijepe bile, ne mogu opisati niti prikazati onaj iskonski naum pojedinaca koji znaju da vole, da poštuju, da njeguju i pri tom žele da sačuvaju od zuba vremena svaku napisanu riječ, sliku, fotografiju i sve te raskošne i bogate momente karakteristične za polet stvaranja, jer čovjek i jeste ono što stvori. Mi želimo da se zna i da uz ovaj Zbornik ostane za sva vremena činjenica da nas je ujedinila iskrena želja da sjedinimo u jednoj knjizi umjetnost i humanost. Plemenitost, nesebičnost i dobrotu. Jednakost i međusobno poštovanje. Zajedničku želju da sagradimo Svjetionik koji će blistati za sva vremena i svojom svjetlošću obasjavati puteve i mostove kojima idu ljudi čiste duše. Naša želja je da ovaj Zbornik postane tradicija kojom ćemo iz godine u godinu spajati umjetnike iz svih krajeva i naše zemlje i svijeta, te da svaki slijedeći bude još veći izvor pomoći onima kojima je najpotrebnija.
Ovaj Zbornik posvećujemo svim dobrim ljudima koji su prepoznali naše iskrene namjere. Posvećujemo ga svim dobrim ljudima koji su nas podržali u tome i svesrdno pomogli. Posvećujemo ga budućim generacijama kao jedan od primjera da složno i srcem možemo sve.
Posvećujemo ga “Iskri”, našem Udruženju djece sa posebnim potrebama “Iskra” u Novom Gradu. (Bosanski Novi).
Posvećujemo ga humanosti, ljubavi, plemenitosti, međusobnom poštovanju, slozi i umjetnosti.
Svim iskonskim i jedinim bitnim izvorima dostojanstvenog života.
Uz beskrajnu zahvalnost svima vama koji ste učestvovali u ovom humanitarnom i kulturološkom projektu, a koji je okupio umjetnike i stvaraoce iz svih bivših republika, projektu koji je Naš i pripada svima Nama, želimo vam da uživate u djelima umjetnika koji su nesebično dali svoj doprinos ovoj divnoj i toploj priči.
Vaši Novljani…“