Резултат слика за policija republike srpske

            Na području Policijske uprave Prijedor, od početka ove godine evidentirane su četiri sabraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala četiri lica, tri lica na području grada Prijedor  i jedno lice na području opštine Novi Grad, saopšteno je danas iz ove uprave.

  U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja,  od 13- 16. februara  realizovana je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova.

   Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača, 56 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg za deset vozača određena  je mjera zadržavanja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova.

U istom periodu, zbog kretanja kolovozom pod dejstvom alkohola sankcionisan je i jedan pješak.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola izrečene su 33 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 43 mjeseca.

            Na području Policijske uprave Prijedor  15. i 16. februara  vršena je kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila pomoću radarskog sistema „Gatso“ tzv. presretač a tom prilikom evidentirano je 77 prekršaja. Direktnom kontrolom, zbog prekoračenja propisane brzine kretanja sankcionisano je 68 vozača od kojih 22 zbog prekoračenja brzine od 21 do 30 km/h i devet vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

        Iz Policijske uprave Prijedor ističu  da je na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, u mjestu Orlovci, 15 februara oko 00,30 časova, evidentirana brzina kretanja vozača motocikla od 130 km/h.

Na dionici puta gdje je radarskim sistemom „Gatso“ evidentiran navedeni prekršaj, propisana brzina kretanja je 80 km/h , što znači  da je vozač motocikla prekoračio brzinu za 50 km/h.

             S ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima i stanju kolovoza, da u saobraćaju ne učestvuju pod dejstvom alkohola odnosno da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.