Image may contain: fire, night, outdoor and nature

Teritorijalna vatrogasna jedinica Novi Grad apeluje na stanovnike ove opštine da se prije paljenja korova obrate vatrogascima, te napominju da je od početka godine bilo već 40 intervencija zbog požara na otvorenom.
Starješina jedinice Nikola Rađenović rekao je  da su od početka godine vatrogasci imali 63 intervencije od kojih je 40 bilo zbog požara na otvorenom. 

"Vremenske prilike su omogućile da ove godine ranije počnu radovi na otvorenom pa smo od 17. februara imali 40 intervencija zbog požara na otvorenom. To je veliki vroj intervencija ako se uzme u obzir da smo cijele prošle godine imali ukupno 100 intervencija", rekao je Rađenović. 

Prema njegovim riječima, dešava se da vatrogasci tokom dana imaju i sedam 
intervencija. 

"S obzirom da se radi o velikom prostoru, kad se u isto vrijeme interveniše na više požarišta koji su na različitim dijelovima opštine, to iziskuje dosta napora u organizaciji", dodao je Rađenović. 

On je apelovao da građani prilikom uređenja parcela budu oprezni i da se prije paljenja korova obrate vatrogascima. 

"Ove godine smo imali samo jedan slučaj da nam se jedno lice obratilo za pomoć. Apelujemo da se prilikom radova ne pali vatra, a ako već moraju to da rade, građane molimo da se obrate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici. Mi smo uvijek spremni da pomognemo da se izbjegne šteta, jer kad vatrogasci izlaze na intervenciju šteta je već pričinjena", naveo je Rađenović. 

On kaže da je uzrok 39 požara na otvorenom bio ljudski faktor, a samo u jednom slučaju šumski požar su izazvali popucali elektrovodovi. 

"Do sada smo uspijevali da odbranimo stambene objekte ali treba naglasiti da nastaje ogromna šteta u šumama", kaže Rađenović. 

On je savjetovao da se spaljivanje korova ne obavlja kad vremenske prilike pogoduju širenju vatre, da građani ne pale vatru ako misle da je ne mogu kontrolisati i da ne napušatju mjesto gdje su zapalili vatru dok nisu sigurni da je vatra ugašena. 

U Terotorijalnoj vatrogasnoj jedinici Novi Grad navode da je sinoć u požaru u naselju Velkić brdo kod Novog Grada izgorjela je štala, a prije nego što se vatra proširila vlasnici su uspjeli da evakuišu kravu.