Policija Republike Srpske - Foto: RTRS Policija u Novom Gradu je prošle godine evidentirala 129 krivičnih djela ili 13 više u odnosu na godinu ranije.
 
Otkrivenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 68,8 odsto dok je 2017. procenat iznosio 74,4 odsto, a ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 89,1 odsto, dok je godinu ranije bilo 90,5 odsto, navedeno je u informaciji Policijske stanice Novi Grad o stanju bezbjednosti.

Policijski službenici su prošle godine realizovali 16 operativnih akcija na području opštine Novi Grad.

Iz policije navode da je izvršenjem krivičnih djela pričinjena šteta u iznosu 94.000 KM.

Policijski službenici su tokom prošle godine evidentirali sedam krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge ili četiri više u odnosu na godinu dana ranije.

Tokom aktivnosti ulične redukcije droge zaplijenjene su 23 stabljike indijske konoplje, šest grama marihuane, devet grama amfitamina i tri tablete ekstazija, te je pronađena jedna improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane.

Prošle godine je evidentirano 57 narušavanja javnog reda i mira ili 43,6 odsto manje u odnosu na 2017. godinu kad je evidentirano 118, a iz policije navode da je jedan od razloga smanjenja sprovođenje pojačanih mjera i aktivnosti.

Na putevima i ulicama koje prolaze područjem opštine Novi Grad prošle godine se dogodilo 113 saobraćajnih nezgoda ili sedam više u odnosu na 2017. godinu, a u saobraćajnim nesrećama poginulo je šest lica ili pet više nego godinu dana ranije.

Zbog prekršaja iz oblasti saobraćaja, policija je tokom 2018. godine izrekla novčane kazne u iznosu 424.034 KM ili 5,6 odsto manje u odnosu na 2017. godinu.

Službenici Policijske stanice Novi Grad kontrolisali su prošle godine 188 migranata od kojih je 38 imalo važeće potvrde o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil, kod 78 migranata potvrdama je istekao rok, a 72 migranata nisu posjedovala bilo kakav dokument.

Policija je u nadležnost Granične policije BiH predala 111 migranata.

Migranti su prošle godine u Novom Gradu počinili dva krivična djela koja su rasvijetljena, a protiv počinilaca je podnesen izvještaj tužilaštvu.