Opštinski štab za vanredne situacije, donosi:

                                                                                                               Z A K LJ U Č A K

o provođenju vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) na području Opštine Novi Grad

 

  1. U cilju provođenja daljnjih vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) na području Opštine Novi Grad, do 02.11.2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.
  • Trgovinskim, uslužnim i ostalim djelatnostima se odobrava vraćanje na redovno radno vrijeme propisano Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovačku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine Novi Grad izuzev dragstora i trgovinskoj djelatnosti na benzinskim pumpama, kojima je radno vrijeme i dalje ograničeno i to od 6.00 do 23.00 časa, uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite propisanih od JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
  • Ugostiteljske djelatnosti, uključujući ugostiteljske objekte za smještaj, mogu da organizuju svoj rad u vremenu od 6.00 do 24.00 časa radnim danom i vikendom uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite propisanih od JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
  • Obavezno je nošenje maski na otvorenom, na mjestima gdje nije moguće obezbijediti distancu od dva metra, a u skladu s uputstvima JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
  • Dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
  • Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost sužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.
  • Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su:
  • organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i
  • na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.