Povodom 15. oktobra Dana bijelog štapa, Udruženje  slijepih i slabovidih u Novom Gradu  obezbijedilo je 40 higijenskih paketa za svoje članove.

Predsjednik udruženja Vesna Šurlan rekla je  da se Dan bijelog štapa obilježava skromnom bez okupljanja zbog pandemije virusa korona.

"Ovaj praznik obilježavamo skromno, nema okupljanja kao što je to ranije bio slučaj jer nastojimo da se koliko je  moguće zaštitimo poštovanjem preporučenih mjera", rekla je ona.

Šurlanova kaže da udruženje, osim toga pomaže članovima u skladu sa mogućnostima, dodjelom jednokratne pomoći po 50 KM.

"Dobili smo prije dva mjeseca pakete od Saveza slijepih Republike Srpske koje je zbog pandemije virusa korona obezbijedila Vlada Srpske", navela je ona.

Ona je rekla da udruženje okuplja 90 članova, najviše starijih slijepih i slabovidih lica te da većina ne može učestvovati u aktivnostima jer su zbog zdravstvenog stanja manje pokretni. 

Dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. oktobra od 1964. godine, kad je Lindon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.Bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu više od dvije milijarde ljudi ima probleme s vidom.