Načelnik opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove u Novom Gradu Zoran Mijatović i urbanističko-građevinski inspektor Danka Bundalo Trninić u jutarnjem programu RNG su govorili o zaštićenom području oko Une i nelegalnoj gradnji duž obale.
„Park prirode Una obuhvata cijeli tok rijeke Une kroz Republiku Srpsku, obuhvata obalno i priobalno područje koje se na nekim dijelovima širi i do 500m van korita Une. Trenutno je u toku završna faza registracije, imamo određenih problema oko toga, jer je specifičan vid registracije. Formira se javna ustanova sa sjedištem u Novom Gradu, koju formiraju četiri opštine. Donesen je set nekih dokumenata da bi se zajednički to moglo registrovati kod nadležnog privrednog suda u Prijedoru. Mislim da će se to brzo završiti i da će park priirode početi da radi punim kapacitetom“, izjavio je Mijatović.
Park prirode ne znači nužno da će se uvesti stroge zabrane, kada je govorimo o izgradnji objekata uz Unu.
„Ovdje se radi o zaštićenom području treće kategorije, gdje su dozvoljene određene radnje. Donesene su smjernice kako bi trebalo da se upravlja sa svakim tim segmentom zaštićenog područja. Na primjer, zabranjena je gradnja unutar 20 metara od obalnih područja.“
Mijatović dodaje da se mora očuvati sva priobalna vegetacija, kao i to da se ne smije sjeći drveće uz obalu, koja treba da se očuva u obliku kojem se trenutno nalazi. Bitna stavka je i odvod otpadnih voda sa parcela uz Unu.
Veoma je značajno da građani shvate da je područje oko rijeke Une zaštićeno, posebno u danima kada je izražena borba protiv odlaganja otpada na Trgovskoj gori, naglasio je Mijatović.
„U proteklom periodu pojačane su kontrole, izašlo se na teren uz obalu rijeka Une i Sane, od samog ušća pa uzvodno do granice sa Federacijom BiH. Kontrole su obavljene kako sa kopna, tako i sa vode. U tom periodu evidentirana je sva moguća gradnja od ranijeg, poslijeratnog perioda do danas“, rekla je Danka Bundalo Trninić, urbanističko građevinski inspektor.
Ona dodaje da je oko 80 posto objekata na obali legalno, a 20 posto je nelegalnih, čije vlasnike inspekcija planira obići. Utvrde na obali Une, kao i pristupi rijeci su većinom nelegalni.
„Imamo stav da svi objekti urađeni do proglašenja Parka prirode, imaju mogućnost da budu legalizovani. Objekti koji budu urađeni u budućnosti neće moći da se legalizuju ili će se dijelimično legalizovati ukoliko to struka dozvoli.“
U narednom periodu planiran je obilazak terena:
„Sada će se ići na teren po pristiglim zahtjevima kod nadležnog odjeljenja, izlaziće zajedno referent iz odjeljenja za prostorno uređenje sa referentom iz Voda Republike Srpske. Na licu mjesta će se utvrđivati, šta je to što se može, a šta nije moguće.“
Napomnju da gradnja objekata neće biti spriječena, ali na samoj obali ljudi neće moći graditi velike objekte, već će se gledati da obala ostane u prvobitnom obliku.
Ukoliko neko planira gradnju, potrebno je da se obrati opštinskom odjeljenju, jer ukoliko se zatekne nelegalna gradnja, ona će biti obustavljena, kaže inspektor Danka Bundalo Trninić:
„Imali smo pet takvih slučajeva u proteklom periodu, pet slučajeva gdje obustavljena gradnja, imali smo prekršajne naloge za nelegalne graditelje, odnosno one koji su gradili poslije naše kontrole.“
Ukoliko neko od građana primjeti neregularnosti, može se javiti u Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Opštine Novi Grad ili putem opštinskog sajta.