Parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla ,  prisluživanjem svijeća prema „Mostu spasa“  gdje je u rijeku Unu spušten vijenac za stradale,  danas je u Novom Gradu obilježeno 25 godina od  egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine u akciji  hrvatske vojske i policije "Oluja".

 Direktor Dokumentaciono- informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je  da će podržati inicijativu da se u Novom Gradu izgradi spomen obilježje Srbima stradalim u hrvatskoj vojno- policijskoj akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine.

 Štrbac kaže da je inicijativu predstavio sveštenik Nemanja Vidić prije početka parastosa koji je služen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

 "Ovo je jedno od značajnih mjesta u tragediji Srba iz Republike Srpske Krajine. Ovo mjesto zavređuje da se izgradi spomen- obilježje. To zaslužuje most preko kojeg je prešlo 100.000 izbjeglih Krajišnika, među kojima su bili i najugroženiji djeca i starci", rekao je on.

 On je naglasio da je to bitno  jer je ove godine predstavnik Srba u Hrvatskoj prisustvovao obilježavanju  godišnjice "Oluje" u Hrvatskoj.

 "Mogu reći da nisu slavili ali šta god da kažu, bili su prisutni i samim tim zapravo potvrdili državni važeći narativ, da je akcija "Oluja" bila legitimna, neophodna, pravedna i čista kao suza. Naš narativ je da je bila zločinačka, etničko čišćenje sa primjesom genocida. To nije samo naš narativ, to su potvrdili i međunarodni sudovi", kazao je on.

 

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač  rekao  je da su opština Novi Grad i njeni stanovnici bili svjedoci stradanja Srba iz Republike Srpske Krajine i pružili ruku spasa prognanima.

"Akcija "Oluja" je trajno promijenila živote stotinama hiljada Srba iz Hrvatske. Ova akcija je jedan od najvećih zločina o kojem svijet nije želio da priča. Ne postoji ni vojničko ni ljudsko ni bilo kakvo opravdanje za  postupke hrvatske vojske koja je ubijala civile koji su bježali sa svojih ognjišta", rekao je Lukač.

U naselju Svodna , gdje je  hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu   služen je  pomen i položeni vijenci kod spomen-krsta koji  je 2012. godine podigao Veritas za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH išle ka Srbiji.

 

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.