Milorad Janjetović iz Svodne  ove godine je završio  srednjoškolsko obrazovanje u Centru "Sunce" u Prijedoru kao učenik generacije, želi da nastavi školovanje, dobije posao i kako kaže živi kao čovjek.

Svi koji  znaju ovog mladića sa Aspergerovim sindromom, zovu ga Mićo i imaju samo pohvale za njega.

On sam kaže da nije imao problema tokom školovanja, od prvog razreda osnovne škole do završetka srednje.

"U osnovnoj školi mi je bilo dobro, imao sam svoje drugare, psihologa, pedagoga. Sve sam sam učio. I u srednjoj školi sam slušao nastavnika, zapisao šta je pričao, zapamtio", priča on.

Kaže da nije imao problema ni sa nastavom na daljinu, na vrijeme je  radio zadatke i slao nastavnicima. 

Mićo je osim toga, pohađao kurs novinarstva sa praktičnim dijelom u prijedorskom Free radiju što mu je ostalo u lijepom sjećanju.

"Ja želim da nastavim školovanje, da se zaposlim. Želja mi je da radim u radiju, da imam svoju platu i da budem čovjek", kaže on.

Priča da ga interesuju računari, telefoni i operativni sistemi te istorija.

Pohađao je  i radionicu Udruženja "RUSAG"u Prijedoru, gdje je učio o srednjevijekovnoj istorije jer ga i istorija interesuje.

 Mićo kaže da ima problema u vezi nastavka školovanja, da upiše četvrti razred srednje škole.

Naime, njegova želja je  smjer multimedija u elektrotehničkoj školi ali ne može se upisati jer nisam pohađao tu školu od prvog razreda.

Janjetovići  ipak ne odustaju i traži način da Mićo nastavi školovanje.

Majka Borka kaže da je od rođenja, 2001. godine, Mićo bio poseban te da do 13 mjeseci nije imao nikakvih zdravstvenih problema, prohodao je i počeo da priča.

Međutim, sa 13 mjeseci je prestao da priča  i tako je bilo do 4,5 godine.

"I onda, on je ponovo počeo da priča, odmah drugi dan je počeo da čita i ćirilici i latinicu. Kad je pošao u školu znao je da čita i piše", kaže ona.

Kako kaže ona, Mićo je cijelo  vrijeme dok nije govorio,umjesto da se igra,  listao knjige, gledao televiziju.

"Mićo je poseban u svemu. On se nikad nije igrao igračkama, samo je listao knjige, gledao televizuju i danas redovono prati vijesti i ostale emisije koje ga interesuju", navodi Borka.

Ova izuzetno  hrabra žena, osim Miće, ima mlađeg sina Aleksandra, Sašu koji je završio prvi razred srednje škole, zanimanje kuvar.

S obzirom da nema stalno zaposlenje,  Borka radi u nadnicu i satnicu teške fizičke poslove iako i sama ima problema, oštećenu kičmu i tri operacije bubrega.

"Teško jest, da mi je samo djecu izvesti na put, da imaju svoj posao, biće mi lakše. Sad, dok njih školujem, gutam, moram", priča ona.

Borka, osim što radi sve poslove koji joj se ponude,  ima dvije velike  bašte, uzgaja za vlastite potrebe svinje,kokoši a uz sve to nađe snage i vremena za uređenje dvorišta.

"Cvijeće je moja ljubav, uživam u tome. Sad sve zajedno radimo nas troje, ako smo u dvorištu, zajedno radimo, zajedno u štali , zajedno u bašti", kaže ona.

Uz sve, ova porodica nema ni adektvatan stambeni objekat, žive u polovini kuće kupljenoj 2002. godine, potrebna je rekonstrukcija a i prostora nema dovoljno.

"Voljela bih da imamo kuću u kojoj bi njih dvojica imali svoje sobe. Voljela bih da moj Mićo završi školu i počne raditi. Saša je završio prvi razred srednje škole. Kad oni budu imali posao i meni će biti lakše", priča ona.

U porodici Janjetović, bez obzira na sve probleme, vlada sloga, osjeća se povezanost i ljubav koja povezuje članove, goste dočekuju sa osmjehom  i ne predaju se.

Aspergerov sindrom jedan je od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra, dobio je imepo austrijskom pedijatru Hansu Aspergeru.