Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu danas je konstatovano da nema ni jedan potvrđen slučaj zaraze Covidom-19 kod građana naše opštine.
U Sportskoj dvorani, koja služi kao karantin, trenutno boravi sedam osoba.
„Danas smo dobili obavještenje da se još osam naših sugrađana vratilo u Republiku Srpsku, odnosno BiH. Večeras je razgovarano je o nejasnoćama koje se dešavaju na relaciji granični prelaz – karantin,“ izjavio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.
„Ono što je cijelokupan štab izglasao jeste da je obaveza svih građana koji ulaze u RS da provedu 14 dana u krantinu i da se poslije tog vremena vrate kućama ili na neka druga mjesta, gdje su namjeravali putovati.“
Za sve smještene u karantinu, obezbijeđena su tri obroka, a radi se na nabavci većih kreveta i posteljine, dodao je načelnik.
„Od građana tražimo dozu strpljenja, ono što smo uspjeli kroz čitav mart, to jest da nemamo oboljelih. Mislimo da je to jako važno, za nijansu smo drugačiji u ponašanju odnosu na druge lokalne zajednice, gdje su evidentirani oboljeli.“
Večeras odlučeno da je dozvoljen je rad pojedinim trgovinama, koje su u prethodnom periodu bile zatvorene, a to se odnosi na specijalizovane radnje, elektronskom opremom, vodomaterijalima, građevinskim materijalima, prodaja boja i lakova, tekstila i slično.
Ukoliko bude bilo potrebe da se karantin proširi, određen je prostor Srednjoškolskog centra „Đuro Radmanović“.
Sve ranije odredbe ostaju na snazi do 13. Aprila.