- Među 24 učitelja i nastavnika koji će dobiti svetosavske nagrade Ministarstva prosvjete i kulture, dvoje je iz Osnovne škole  "Sveti Sava" Novi Grad.

U utorak, 28. januara nagradu će dobiti nastavnik razredne nastave Milka Ličina i nastavnik informatike Gordana Vujanović.

Ličina je u prosvjeti zaposlena 34 godine, 10 godina je radila u Hrvatskoj a 24 godine u OŠ "Sveti Sava" Novi Grad.

Ona je  2010. godine dobila srebrnu plaketu opštine Novi Grad za rezultate u pedagoškom radu.

Kako ističeM posebno iskustvo joj je rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju koji u njenom razredu pohađaju redovnu nastavu bez asistenta za nastavu

" Ja nemam asistenta u nastavi ali moji asistenti su moji učenici koji razumiju probleme djece sa poteškoćama u razvoju i zajedno doprinosimo da se oni osjećaju jednako", kaže Ličina.

Prema njenim riječima prosvjetni radnici, škola i obrazovanje mogu uticati na mlade ljude.

"Svako dijete je odrasli čovjek. Svaka generacija je drugačija, svako dijete traži pažnju. Volim svoj posao i radim ga s ljubavlju", kaže Ličina.

Nastavnik informatike Gordana Vujanović je zaposlena 17 godina a i ona je već nagrađivana za pedagoški rad, kao  jedan od 10 najinovativnijih nastavnika u BiH.

" Najveća nagrada mi je kad odemo na takmičenje i i moje kolege kažu da je moje dijete dva koplja jače od drugih takmičara. Meni jako znači moj poziv i rad sa djecom", navela je ona.

 U Osnovnoj  školi  "Sveti Sava" je organizovana dopunska nastava iz informatike te informatička sekcija.

 Vujanovićeva kaže da je uspjeh učenika na takmičenjima rezultat rada i zalaganja i da je za dobrog takmičara potrebno minimalno dvije godine rada.

Proteklih 12 godina OŠ "Sveti Sava" je imala devet državnih takmičara iz informatike, učenici su devet puna bili pobednici na regionalnom takmičenju a prošle godine su zauzeli sva tri prva mjesta.

 Takođe, od 2009. godine učestvuju  na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva Saveza inovatora Republike Srpske /INOST/ i svake godine su među najboljim a 2017. godine su  od pet , osvojili  tri medalje.

 Učenici ove škole takođe tri godine učestvuju u takmičenju u logičkim zadacima "Dabar izazov" i sve tri godine najbolji u BiH a u ukupnom plasmanu drugi.

 Na takmičenju iz robotike na nivou BiH na kojim učestvuju tri godine, prve godine učenici ove škole su bili drugi a ostale dvije prvi.

 Pod mentorstvom nastavnice Vujanović učenici su pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke  objavili naučne radove a Vujanovićeva je objavila i svoje stručne radove.

 

Direktor škole Marina Ovuka kaže da nastavnice Ličina i Vujanović u učionicama rade sa istim elanom kao prvog dana, skromne su i ne ističu svoje rezultate.

"Očekivali smo nagradu ali sad kad znamo da su obje nastavnice nagrađene, to je ujedno i nagrada za našu školu koja nosi ime Svetog Save, za cijeli naš kolektiv i jako smo ponosni na njih", rekla je Ovuka.

 Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prvi put dodjeljuje svetosavske nagrade učiteljima i nastavnicima koji su ostavarili izuzetne rezultate a povelje i novačne nagrade biće uručene sutra.