U Novom Gradu su danas, povodom Mitrovdana - krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, položeni vijenci i prislužene svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Srpske.
Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je jedan od važnih zadataka današnjih generacija čuvanje sjećanja i istine o dešavanjima u minulom ratu.

"Vrijeme prolazi i svjedoci smo da je zbog toga sve manje boraca Vojske Republike Srpske. Zato je veoma bitno da se sve informacije i sjećanja sačuvaju za iduće generacije, kako bi bila sačuvana Republika Srpska", rekao je Drljača.Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić podsjetio je da se slava Boračke organizacije - Mitrovdan svake godine obilježava u ovoj opštini.

"Nakon polaganja vijenaca i prisluživanja svijeća upriličen je slavski obred", rekao je Gačić.Gačić je istakao da je u ovoj opštini završena većina spomen-obilježja poginulim borcima u mjesnim zajednicama, te centralno spomen-obilježje.

"Ostalo je da budu izgrađena spomen-obilježja u naseljima Rudice, Poljavnice, Jablanica i Kršlje", rekao je Gačić.

U redovima Novogradske brigade bilo je 5.500 boraca, njih više od 1.000 je ranjeno, a od 348 poginulih boraca iz Novog Grada - 248 bili su pripadnici ove brigade.

Brigada je prošle godine odlikovana Ordenom Nemanjića.