Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu danas postigle dogovor o zajedničkom odalagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina.

On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad.

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

On je, komentarišući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode "Una", rekao da u "Dvoru nije park prirode".

Na Bledu su danas i članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada, koji su pratili ishod razgovora i namjeravaju da se sastanu sa hrvatskim resornim ministrom.

- Mi ovdje danas ne protestujemo. Kako izgleda kada protestujemo pokazali smo u petak, 27. septembra, kada je oko 2.000 okupljenih u Novom Gradu reklo ne radioaktivnom otpadu, iskorištenim izvorima i nuklearnom gorivu iz Nuklearne elektrane Krško. Ovo je odluka protiv života ljudi u području oko Trgovske gore. Ministar ili ne zna ili ne želi da zna da je lokacija Trgovska gora neprihvatljiva o čemu postoji stručno mišljenje", rekao je predsjedik Grin tima Mario Crnković.

 Crnković kaže da je krajnje vrijeme da institucije da se BiH institucije ozbiljno posvete ovom problemu.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da razočaran jer nije postignut dogovor delegacija Hrvatske i Slovenije o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz Nukelarne elektrane Krško na lokacija Vrbina.

Drljača je rekao  da je očekivao drugačiji ishod iako su indicije ukazivale da Hrvatska nije spremna da prihvati lokaciju Vrbina.

"Presudan je razlog što je potrošen novac koji je proteklih godina kroz naknade prikupljan za izgradnju odlagališta. Argument Hrvatske da im je Vrbina neprihvatljiva jer je u vodotoku Save, ne stoji jer će tamo svejedno biti odlagalište, pitanje je bilo da će biti polovina ili sav radioaktivni otpad iz elektrane Krsško", rekao je on.

 Drljača kaže da borbu protiv izgradnje odlagališta treba nastaviti i da konačno treba formirati ekspertski tim i pripremiti tužbu protiv Hravtske.

 "Ministar Tomislav Ćorić očigledno ne zna ni gdje je Novi Grad ni Dvor i sva saznanja ima posredno ili iz medija", rekao je Drljača.

 Sa protesta u Novom Gradu u petak, 27. septembra, građani su poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Na protu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti opština i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.