U posjeti kulturno-umjetničkom društvu „Una“ danas je u posjeti umjetnički rukovodilac kulturno-umjetničkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Beča Milorad Runjo koji će igračima iz novogradskog KUD-a prenijeti koreografiju pod nazivom „Igre i pesme iz Mačve“, zapadna Srbija. Njegova posjeta rezultat je saradnje između ova dva kulturno –umjetnička društva.
„Ovdje sam na poziv naših prijatelja jer više od godinu se družimo i upoznajemo, a godinama unazada pratimo rad jedni drugih. Trenutno sam ovde da bih uzvratio koreografiju koju želimo da i vi imate na repoertorau, zato što smo prošle godine i mi bili vaši gosti i radili smo sa vašim igrašima vašu koreografiju „Igre iz Grmeča“ i bilo nam je odlično, a isto tako uzvraćamo i mi, tako da će vaši igrači biti naši gosti u Beču, te će učiti nešto sa našeg podneblja, budući da u Mokranjcu djeluje živalj iz negotinske Krajine tako da će to biti jedne Vlaške igre na vašem repertoaru“, istakao je Runjo.

Koreograf KUD „Una“ Siniša Jovanić kaže da mu je drago što je došlo do ove saradnje i što se ona nastavlja.
„Mi se nadamo da ćemo u oktobru stići da odemo do Beča gdje ćemo se družiti i raditi koreografiju na zadovoljstvo igrača i drago nam je da se prijateljstvo nastavlja na zadovoljstvo oba KUD-a.“

Kulturno umjetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Beča osnovano je 1998. godine, sa ciljem da njeguje kulturnu baštinu srpskog naroda i time doprinese očuvanju nacionalnog identiteta i na taj način okupi svoj narod u dijaspori.
Za prvaka Evrope proglašeni su 2015. u Beogradu i u Portorožu 2017.