Mještani mjesne zajednice Radomirovci kod Novog Grada uredili su prostor oko spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, NOR-a, žrtvama fašizma i solunskim dobrovoljcima koji je bio zapušten.

Nezadovoljni stanjem i izgledom spomen-obilježja u Radomirovcu mještani ove mjesne zajednice su se organizovali i za dva mjeseca uredili ovaj prostor.

Željko Jelisavac kaže da je sav posao obavilo šest ljudi koji se nisu predali zbog stanja koje su zatekli.

"Sve je bilo zaraslo tako da se spomenici skoro nisu ni vidjeli. Mi smo prvo naručili bager da uradi dio poslova koje nismo mogli ručno. A ostalo smo sve radili ručno, krčenje rastinja, košenje trave, uklanjanje panjeva", rekao je Jelisavac .

On kaže da su nakon toga mještani uredili temelj i ogradu oko spomen-obilježja.

"Razlika je toliko vidljiva da nam sad ne vjeruju da smo to sve uradili za dva mjeseca. Nastavićemo i dalje i nećemo dozvoliti da se ponovo zapusti. Nadam se da će nam se pridružiti i drugi jer je ovo sad mnogo ljepše", kaže Jelisavac.

Vrijedni mještani su uredili prostor gdje su spomen-obilježja za 46 solunskih dobrovoljaca, 218 boraca NOR-a i 335 žrtava fašističkog terora, kao i za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik opštinskog Odbora SUBNOR-a Drago Todić rekao je da su nažalost mnoga partizanska groblja zarasla, neka i uništena.

"Ovakve akcije treba pohvaliti jer ako ne sačuvamo naše istorijske spomenike znači da ne cijenimo žrtvu naših predaka", rekao je on.

Prema evidenciji SUBNOR-a u Novom Gradu ima 39 obilježja izgrađenih u pomen na staradnje stanovništva u Drugom svjetskom ratu, a u nekoliko slučajeva su na istoj lokaciji i obilježja za solunske dobrovoljce i poginule srpske civile i borce u minulom ratu.