Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Novog Grada , njih 200 jutros su otputovali na izlet u Banjaluku vozom u sklopu projekta "Vozom kroz zavičaj" koji je podržalo je Ministarstvo saobraćaja i veza a realizuje se sa Željeznicama Republike Srpske. Direktor škole Marina Ovuka je rekla da učenici ove škole petu godinu učestvuju u projektu.
"Proteklih godina učenici su putovali u Mlinsku Rijeku i izlet je realizovan u maju. Ove godine plan je promijenjen zbog nepovoljnih vremenskih prilika", rekla je ona.
Prema njenim riječima, na izlet su otputovali učenici trećeg, četvrtog i devetog razreda.
"Danas su na izletu i učenici koji su nagrađeni zbog postignutih rezultata i učenici koji su domaćini učenicima sa Kosova i Metohije u sklopu projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", rekla je Ovuka.


Zaposleni u Sekciji za saobraćajno- transportnu djelatnost Novi Grad su jutros za učenike pripremili kraće predavanje o istoriji i značaju željeznica te bezbjednom putovanju vozom. Između ostalog je istaknuto da je prva pruga u BiH u saobraćaj puštena 1872 . godine na relaciji Banjaluka- Dobrljin /kod Novog Grada/. Željeznička stanična zgrada u Novom Gradu sa svim pratećim objektima je završena 1895. godine. Cilj projekta "Vozom kroz zavičaj" je promocija željezničkog saobraćaja.