No description available.

U osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu danas je obilјežena školska slava Sveti Sava.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" prigodnim programom obilјežen je i Dan  škole koja nosi ime srpskog svetitelјa i prosvjetitelјa.

No description available.

U prigodnom programu koji su pripremili učenici  uručene su Svetosavske pohvale, a nagrađeni su i učenici koji su uradili najbolјe likovne i literarne radove o Svetosavlјu.

Svetosavske pohvale dobili su učenici  Ivana Jeremić, Jana Mačak, Mila Miljatović, Danica Bundalo, Jovan Vujasin, Nikša Repac, Arsenije Šurlan, Sara Goronja, Matej Vuković,  Vanja Damjanić, Lara Đukanović, Milana Vuković, Vuk Blagojević, Angelina Gogić i Nataša Japundža.

Direktor  Milana Todić rekla je da je današnji praznik posebno značaj zbog naslјeđa koje je ostavio Sveti Sava.

"Danas je od izuzetne važnosti da koračamo stazama Svetosavlјa, svega onoga što su nam Sveti Sava i naši slavni preci ostavili u amanet . U amanet su nam ostavlјeni čast, ponos i važnost stalnog zalaganja kako bismo našim precima služili na ponos a budućim pokolјenjima bili inspiracija i kvalitetan uzor", rekla je Todićeva.

Načelnik opštine Miroslav Drlјača istako je značaj učitelјa i nastavnika.

"Način na koji predaju i kako se odnose prema učenicima je nešto što se pamti. Oni su dio naše šire porodice jer značajno utiču na naš život, naše ponašanje i na to šta ćemo raditi", kazao je Drlјača.

On kaže da opština Novi Grad u partnerskom odnosu sa školama pomaže u pobolјšanju uslova rada učenika i nastavnika.

 No description available.

Nakon programa upriličen je slavski obred i slavski ručak.

U osnovnim školama "Vuk Karadžić", "Dragan Vujanović" i "Branko Ćopić" takođe su se danas prigodnim programom podsjetiti na život i djelo Svetog Save.

U Gimnaziji "Petar Kočić" i Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" jedan školski čas bio je posvećen Svetom Savi.

 Svetosavska akademija u Novom Gradu biće održana u ponedjelјak, 30. januara. 

Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve dijelove srpstva. Himna Svetom Savi prvi put je izvedena 1839. u Segedinu, a za školsku slavu u kneževini Srbiji Savindan je proglašen u januaru 1840.