Opštinski štab za vanredne situacije, donosi:

                                                        Z A K LJ U Č A K

o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) na području Opštine Novi Grad

1.U cilju sprečavanja širenja virusom korona SARS-CoV-2 i COVID-19 i zaštite i spasavanja stanovništva na području Opštine Novi Grad , nalaže se provođenje sljedećih mjera:

1)do 29.03.2021. godine zabranjuju se:

-sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica,

-sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),

-rad fitnes centrima (fitnes, bodi – bilding klubovima i slični objekti) i kulturno – umjetničkim društvima

-organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

2)od 22.03. do 29.03.2021. godine zabranjuju se:

-rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe i dr.) izuzev objekata iz tačke 2. ovog zaključka,

-obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela)

-rad bazenima, ''wellness'' i spa centrima,

-rad skijalištima i skijaškim centrima,

-rad trgovačkim centrima,

-rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,

-aktivnosti unutar ustanova kulture koje predrazumijavaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).

2.Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u periodu od 06.00 do 22.00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

3.Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te da se pridržavaju uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

4.Izuzetno od tačke 3. obaveze nošenja maske su izuzeta:

1)lica mlađa od 7 godina,

2)lica sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih,

3)lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

5.Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.

6.Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:

1)usluge pružaju zaštićeni maskom,

2)obavezno sprovode mjere dezinfekcije,

3)obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,

4)pridržavaju se uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatosti koju obavljaju,

5)obezbijede jedno ili više lica koja će upozoravati posjetioce i korisnike usluga da se moraju pridržavati preporučenih epidemioloških mjera (kovid redar/redari) a u suprotnom uskratiti im uslugu.

7.Izuzetno od tačke 1. podtačka 2) alineja 1. do 29.03.2021. godine u periodu od 6.00 do 21.00 časova dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

8.Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.

9.Do 29.03.2021. godine zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima u periodu od 22.00 do 6.00 časova.

10.Do 29.03.2021. godine u periodu od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

11.Do 29.03.2021. godine zabranjuju se organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti uključujući i  trenažni proces istih, ali bez prisustva publike, roditelja ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora.

12.Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

13.Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su:

1)organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu zavisno od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja,

2)na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

14.Zaključak stupa na snagu danom donošenja.