All for Joomla All for Webmasters
sreda, 10 oktobar 2018 11:33

Pronađena jedna od najvećih vila iz trećeg ili četvrtog vijeka

Jedna od najvećih britanskih rimskih vila iz trećeg ili četvrtog vijeka, veličine četiri fudbalska terena, pronađena je kod autobuske stanice u Kembridžu.

Arheolozi sa Univerziteta Kembridž pronašli su više zgrada, a na podovima su nađene školjke u vili u kojoj je živjela, kako se vjeruje, bogata porodica. 

Arheolozi strahuju da je dobar dio vile uništen prilikom gradnje autobuske stanice, piše "Dejli mejl". 

Arheolozi kažu da je ova lokacija imala vjerovatno specijalan status zbog ukrasnih materijala koji su korišteni u izgradnji. 

Takođe, pronađeni su prozorsko staklo, kao i kameni dijelovi zgrade, po čemu se ova lokacija razlikuje od drvenih nastambi uobičajenih u to vrijeme. 

Cijeli kompleks uključivao je četiri zgrade sa centralnim objektom i velikom dvoranom. 

Pronađeni su ukrasni građevinski materijal, crijep za krovove, prozorsko staklo, kamenčići za mozaik u crvenoj, žutoj i bijeloj boji, dekorativne staklene posude, podne pločice sa složenim sistemom podnog grijanja i ljušture školjki koje su bacali vlasnici ili radnici. 

Na toj lokaciji ranije su pronađena dva preistorijska spomenika, odnosno grobnice, rimska naselja, groblja i putevi. 

Kristofer Evans, šef arheološkog tima, rekao je da pronađeni dekorativni materijal, krovni crijep, kao i prozorsko staklo koje ukazuje da su vlasnici i zgrada bili visokog statusa. U to vrijeme staklo je bilo rijetkost. 

Arheolozi su, takođe, utvrdili da je na ovom području bilo više rimskih naselja, prilično gusto naseljenih, na razdaljini od par stotina metara, koja su međusobno bila povezana putevima.

Thumbnail

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…