All for Joomla All for Webmasters
ponedeljak, 01 oktobar 2018 07:20

Robotske pčele budućnost poljoprivrede

Vještačka inteligencija se primjenjuje u današnjem svijetu na različite načine i u skoro svakom segmentu života.

 Naučnici vjeruju da su robo-oprašivači budućnost poljoprivrede.

Kompanija "Volmart" podnijela je patent za autonomne, robotske pčele.

Naime, ovaj patent na specifičan način pokriva "oprašivače". Riječ je o malim robotima koji mogu djelovati baš poput pčela, autonomno oprašujući usjeve.

Funkcionisale bi pomoću senzora i kamera, koje bi im omogućile kretanje po usjevima. Mini-letjelice su autonomne i potencijalno, tokom oprašivanja, mogu da se ponašaju kao pčele.

Kompanija "Volmart" predstavila je nekoliko patenata, čak šest, za poljoprivredne dronove. Prema procjeni stručnjaka, uključivanje autonomnih robota u sferu poljoprivrede može smanjiti troškove i povećati efikasnost poljoprivrede.

Zainteresovanost "Volmarta" za poljoprivredu ukazuje na to da kompanija želi da stekne veću kontrolu nad hranom koju prodaje, poboljšavajući kvalitet i smanjujući troškove.

Sa druge strane, populacija pčela je na kritičnoj tački, odnosno broj pčela se u velikoj mjeri smanjio, pa se tako oprašivanje ne može uzeti zdravo za gotovo.

Naučnici rade na istraživanju razloga i uzroka pada populacije oprašivača.

Robotske pčele budućnost poljoprivrede

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…