All for Joomla All for Webmasters
petak, 27 jul 2018 12:40

Stiže najduže pomračenje Mjeseca

Potpuno pomračenje Mjeseca, najduže u ovom vijeku, dogodiće se večeras - počeće u 21.30 i trajati do 20 minuta iza ponoći. 

Spremite se da uživate u najdužem pomračenju koje će trajati čak sat i 43 minuta. Mjesec će, naime, na gotovo dva sata svoju uobičajenu srebrnkastosivu boju zamijeniti spektakularnom jarko crvenom kojom će osvijetliti noćno nebo.

Osm potpunog mraka na nebu će se noćas dogoditi još jedan fenomen, a to je da će Mars i Zemlja biti najbliže na svojim putanjama.

Prema tumačenjima stručnjaka kod standardnih opozicija, koje se događaju u prosjeku svake dvije godine, Zemlja i Mars se približe na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica dok će kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje biti 0,38 astronomske jedinice, pri čemu je astronomska jedinica 149.600.000 kilometara.

 

Thumbnail

 

I upravo zbog toga Mars će biti veoma sjajan na noćnom nebu, a taj njegov sjaj će takođe trajati dosta dugo.

Iz Srbije pomračenje Mjeseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati. Vrhunac pomračenja je najavljen za 22.21 sat. Pošto je ovo najduže pomračenje u ovom vijeku, ovako nešto zaista je događaj koji se doživljava samo “jednom u životu”. 

U 22.22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mjesec će biti u 23.13, kada će početi da izlazi iz sjenke i to će biti kraj totaliteta. Uz pomračenje Mjeseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars. 

Drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike Evrope i Sjeverne Amerike. 

Pomračenje Mjeseca se dogada prilikom ulaska Mjeseca u zamljinu sijenku.

Inače, ova pojava, koju još nazivaju "Krvavi Mjesec" ili "Krvavi spektakl", ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake. 

Oni će, naime, koristiti ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tijela. 

A jedini uslov za to je da ne bude oblačno. 

Za ovu pojavu u narodu postoje razna vjerovanja poput onog da će se dogoditi smak svijeta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci. 

Astrolizi, pak, ukazuju da je ova noć "Krvavog Mjeseca" dobra za začeće, ali istovremeno nepovoljan za operacije, te da će na ovu pojavu posebno biti osjetljivi rođeni u znaku Vodolije, Lavove, Bikovi i Škorpije.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…